Ferdinand Bol in het Vredespaleis

De Ferdinand Bolzaal in het Vredespaleis in Den Haag.

Het internationaal symbool voor ‘Vrede door Recht’ is het Vredespaleis in Den Haag.

Het Vredespaleis is beperkt toegankelijk voor bezoekers vanwege lopende rechtszaken. Dat is ontzettend jammer omdat er veel kunst is gehuisvest (zoals schilderijen, sculpturen en plafondschilderingen). Alleen een aantal dagen per jaar is het mogelijk om met een gids het paleis te bezoeken.

Toch kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week rondlopen in het Vredespaleis dankzij de virtuele tour. Hier kun je het paleis in 360 graden virtueel bezichtigen.

Het werd door de wereldgemeenschap gebouwd en het is vanzelfsprekend om het, nu we over de technische middelen beschikken, ook voor de hele wereld toegankelijk te maken” –  Erik de Baedts, directeur Carnegie Stichting

Het Vredespaleis is een wereldgebouw. Landen over de hele wereld werden gevraagd om met monumentale kunstwerken of bouwmaterialen om een bijdrage te leveren.

De giften uit meer dan 40 landen zijn nog steeds in het Vredespaleis te bekijken en vooral te bewonderen.  Het gebouw werd in 1913 geopend.

Laten we de Bolzaal betreden in het Vredespaleis.

De Bolzaal (vergaderzaal) van het Paleis is vernoemd naar de kunstenaar Ferdinand Bol (1616- 1682). De wanden van deze zaal zijn bedekt met vier ontzettend grote Bijbelse allegorische schilderijen van zijn hand:

  • Koning Cyrus overhandigt de geroofde schat uit de tempel van Jeruzalem, 1655 – 1669
  • Vorst van het Heir des Heeren’ verschijnt aan Jozua bij Jericho (Jozua 5:13) – 1660-63
  • Aeneas ontvangt door voorspraak van Venus een nieuwe wapenrusting in de smidse van Vulcanus – 1660-63
  • Farao’s dochter vindt Mozes in het biezen mandje – 1655 /1669

Bol schilderde de kunstwerken, in periode van 1660 tot en met 1669, in opdracht van de rijke weduwe Jacoba Lampsins.

Lampsins wilde de schilderijen voor haar ontvangstzaal in haar huis aan de Nieuwegracht in Utrecht. Na twee eeuwen werden de schilderijen geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het Rijksmuseum op hun beurt schonk de schilderijen in levenslange bruikleen aan het Vredespaleis.

Ik kan wel van alles schrijven in deze blog. Dit keer lijkt het mij, voor jou, interessanter om naar het onderstaand filmpje (Engels met Nederlandse ondertiteling) te kijken.

In het filmpje van het Vredespaleis vertellen kunsthistoricus Margriet van Eikema Hommes  en conservator Jacobine Wieringa interessante weetjes vertellen over de schilderijen in de Bolzaal.

De virtuele tour van het Vredespaleis is gemaakt een 360 graden camera. Via de website van het Vredespaleis kun jij ook rondlopen in het Vredespaleis: www.vredespaleis.nl/virtueletour.

Ik merk dat ik steeds meer wen aan het idee van “virtueel bezoeken” terwijl ik een paar jaar geleden er niets van moest hebben. Ik wilde per se de echte museumbezoek of kunstervaring. Verplicht thuiszitten en thuiswerken heeft het idee veranderd. Nu kan ik steeds meer genieten van een virtueel bezoek.

Bezoek jij wel eens virtueel een museum? Veel kijkplezier!

Liefs

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl. De afbeeldingen van deze blog zijn gedownload vanuit het RijksStudio van het Rijksmuseum in Amsterdam. De afbeelding van de Bolzaal is met toestemming verkregen door het Vredespaleis in Den Haag.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.