Kunst voor een ieder

Ik heb steeds de neiging om de Affdorable Art Fair, Adorable Art Fair te noemen.

Misschien komt het omdat ik het concept van deze kunstbeurs te gek vind, want die is adorable. Op deze beurs is namelijk betaalbare kunst te koop  tussen de 100 en 6000 euro.  Driekwart van de kunstwerken gaan zelf  tot het bedrag van 3000 euro.

Is dit niet dezelfde kunstbeurs  die onlangs in London is geweest?

Nee, het is niet dezelfde beurs. Dat was de London versie.

Affordable Art Fair is in 1996 gestart en is uitgegroeid tot een wereldwijd  succes.  Het leuke van deze beurs is dat overal ter wereld de beurs overal het zelfde oogt.

Je herkent de beurs aan Een tikkeltje roze hier met wit.  Ook hanteren alle beurzen dezelfde voorwaarden.  Alle kunstenaars moeten van een levende kunstenaar zijn,  een galerie moet tenminste drie originele kunstwerken tonen en het bedrag van het kunstwerk mag niet hoger zijn dan 6000 euro inclusief BTW.

Kinderen zijn welkom op de beurs.

Wat ik zelf, als ouder, het aller aller-leukst vind is dat kinderen zeer welkom zijn op de beurs .Voor hen is er een aparte ruimte waar ze mee kunnen doen aan een workshop.  Op donderdag en vrijdag zijn er om 13.00 en 14.00 uur kinderkunst rondleidingen waar kinderen leren om naar kunst te kijken.

Zoals jullie inmiddels weten ga ik altijd op kunstbeurzen op zoek naar mooie bijzondere verhalen. Want elk kunstwerk heeft een verhaal.

Bottle Neck is gemaakt van bierdoppen en ruikt er ook naar.  Proefondervindelijk zeg ik ; Ja, echt waar!

Bottle Neck is een  kunstwerk van de 21 jarige Afrikaanse kunstenaar Chris Soal.  Soal maakt het liefst sculpturen en installaties en maakt daarbij gebruik van verschillende materialen zoals olieverf en gevonden materialen.  Een deel van de bierdoppen komt uit een oude kolenmijn en de rest uit verschillende cafés.

Een sprong van Afrika naar Indonesië.

 

De Indonesische kunstenaar Herlambang Bayu Aji heeft deze wajangpoppen gemaakt volgens een  oude traditionele manier met buffelleer.

De huid  van de buffel wordt drie dagen in water geweekt en daarna stukje voor stukje uitgerekt totdat de huid filterdun is.  De poppen zijn aan twee kanten beschilderd.  De twee bovenste poppen zijn gemaakt van leer en de  onderste  van papier.

Voor het maken van wajangpoppen worden  geen buffels opzettelijk gedood. Het huid van de buffels komt van buffels die geslacht worden voor consumptie.  Bayu Aji maakt de buffel weer levend in een vorm van een  wajang-buffel-pop.  De stokjes worden gemaakt van de hoorns  en de pinnetjes uit het bot van de buffel.

De kunstenaar maakt graag fantasie figuren. Rechts op de foto zie je twee tekeningen van, in mijn beleving, een gehoornde zeepaardje en een vogelhaai.  Het blijft bijzonder dat een mens zijn eigen- gecreëerde figuren  op papier als het ware laat “scheppen”.

Het werd alleen maar leuker op de Affordable Art Fair.

 

Ineens liep tegen het werk aan van de oudste kunstenaarsduo van Nederland; H + O. Oftewel Nel Haringa (1941) en Fred Olijve (1937). Nel is beeldhouwer en Fred schilder.

Sinds 1969 zijn ze een duo en tegenwoordig maken ze kleinere werken van plexiglas.

Hommage aan Mondriaan is 14.5 x 14.5 cm en doet mij denken aan de studio van Mondriaan en aan een flatgebouw.  Het is echt heel mooi!

Maar daar blijft het niet bij.

Tijdens het kunstkijken zie ik ineens een foto Standing Strong van Daan Oude Elferink .

De man en de fotograaf die op zoek gaat naar verval en naar gebouwen waarop met grote letters staat toegang verboden.  Je zou denken dat de foto’s zijn bewerkt maar dit is niet zo.  Daan maakt verschillende foto’s van de plaats vanuit dezelfde positie met verschillende soorten lichtinvallen. Van zonsopgang tot in de avond zeg maar. In de studio voegt hij deze foto’s (vaak zijn het er  5 stuks) bij elkaar wat zorgt voor eén foto.  Met als gevolg super vette toffe foto’s !

Oud en Nieuw samen in een jasje?

Ja, ik weet niet hoe ik het anders moet formuleren. Dus kiek maar mee.

Bij deze foto van kunstenaar Frida Kahlo moest ik even echt kijken.  Je kan je aandacht namelijk op twee dingen richten; op het gordijn of op Frida.

Als je steeds langer kijkt zie je dat het toch eén beeld is.  De maker van deze foto is Maarten Corbijn (jawel, de broer van Anton) hij is fotograaf onder de pseudoniem Corb!ino en maakt vooral veel reclamecampagnes.

Ook bij de aluminium sculpturen van Martin C. Herbst wordt als het ware gedwongen om het kunstwerk van verschillende kanten te bekijken.

Echt een hele leuke ervaring en vooral leuk om te zien hoe oude meesterwerken zoals Meisje met Parel op een nieuwe manier gepresenteerd worden. Een zelfportret van Rembrandt op deze manier is pas echt hedendaags!

Jaja!  Affordable Art Fair is niet alleen interessant voor de elite maar ook voor de gewone plebs!

Vanaf morgen en alleen dit weekend kun je naar de Affordable Art Fair waar je kunt kijken naar kunstwerken van 65 galerieën. Wil je niet alleen maar kieken dat kan. Als je iets wilt weten over kunst, stel dan al jouw vragen op Art Talks of stem op je favoriete kunstwerk tijdens de Ongekend Talent Expositie.

Ik zeg bovenstaande kop toch nog even stiekem hardop: Affordable Art Fair is niet alleen interessant voor de elite maar ook voor het gewone volk zoals ik.

Voor meer informatie kijk op: Affordable Art Fair

Fijne avond en @AAF dank voor de uitnodiging!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.