De grondleggers van de Efteling

recensie efteling museum
Hoe het begon?

Het kasteel van Doornroosje, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, de kikkerkoning, de Magische Klok, de Chinese nachtegaal, de sprekende Papegaai, Langnek, de Kabouterhuisjes, de put van Vrouw Holle en de Kleine Boodschap.

Op 31 mei 1952 opende de Efteling haar deuren met alleen het Sprookjesbos. Toen alleen nog maar met de tien bovengenoemde sprookjes. Inmiddels is de Efteling uitgegroeid van een regionaal park tot een internationaal vakantiebestemming.

Vandaag neem ik je mee naar het Efteling Museum!

Maar pas na een kennismaking met de  twee ontwerpers van de Wondere Wereld van het park.  De twee heren Ton van de Ven en Anton Pieck.

Beide heren zijn overleden, maar hun kunstwerken zullen altijd blijven in de Efteling.

In 1965 kwam hij in dienst en vanaf 1989 was hij  verantwoordelijk voor het totale ontwerp van het park.  In 1973 ontwierp hij het huisje van De Zeven Geitjes en in 1979  het Spookslot.

De rest van zijn werk ken je vast ook. Ik noem  ze op in een vogelvlucht; de Halve Maen,  de wildwaterbaan, de Bob, Fata Morgana, Volk van Laaf, Droomvlucht, Villa Volta en Vogel Rok.

img_4668

Op deze tekeningen zie je de drie Zombies uit het Spookslot. Ook de reus Dzjin uit de Fata Morgan heeft Van de Ven ontworpen.

Van de Ven ontwierp het entreegebouw, de huis met de vijf punten. Het werd geopend in 1996.

img_4698 eftelinghuis

Het Huis van de Vijf Zintuigen is gebaseerd op het sprookje over  vijf koningszonen.  Elk van hen had een zintuig dat veel beter was dan de andere. Omdat ze niet wisten wie de koning moest worden werd er eén gebouw gebouwd om samen te regeren.  Met als uitgangspunt dat  een goede koning  al zijn zintuigen nodig heeft.  Elk dakpunt staat voor een zintuig; horen, proeven, voelen, ruiken en zien.

antonpieck_werktafel
img_4711 img_4686
De bekendste tekenleraar van Nederland;  Anton Pieck.

Door Anton Pieck is de Efteling geworden hoe het nu is. Begin jaren vijftig werd Pieck gevraagd om het sprookjespark  in te richten.  In die tijd was hij al een bekende illustrator van sprookjesboeken, zoals die van de gebroeders Grimm.

Op tekening links  (1963)( zie je suggesties voor het “Sprookjesmuseum”. Zie jij wat Pieck al in zijn gedachten had? Op de tekening rechts zie je de maatvoering rechtsonder voor Ezeltje Strekje.  Een leuk weetje;  Het Ezeltje stond eerst in de speeltuin en is pas later verplaatst naar het Sprookjesbos.

img_4634
En dan nu…. Het Efteling Museum met twee ingangen.

Het museum is op 1 april 2004 geopend.

Er zijn drie kleine tentoonstellingsruimtes.  Een wonderkamer, een ruimte waar jaarlijks wisselende tentoonstellingen plaatsvinden en een ruimte met daarin de vaste collectie.

img_4639

img_4638 img_4643

Een ingang is  via een huiskamertje waar op een oude televisie fragmenten worden getoond van de Efteling.  Als de tv uit gaat, gaat de radio vanzelf aan en kun je luisteren naar oude nieuwsberichten over de Efteling.  In de vitrines staan oude krantenknipsels souvenirs  die gebaseerd zijn op attracties. De andere ingang is via het Wonder Depot.

img_4708

img_4705 img_4709

Het Wonder Depot is ontstaan door Bets.

museum efteling

De handtas die je ziet is dat van Bets. Lang, lang geleden woonde zij in de Efteling. Haar man werkte hier ook.  Zij was een fervente Efteling- verzamelaarster (en ik een fervent museumbezoeker) die Efteling attributen tijdens haar wandelingen in het park in haar handtas liet verdwijnen.  Het maakte daarbij niet uit hoe groot of klein het was, het paste altijd in haar tas.

Bets verzamelde steeds meer en meer.

Toon wist niet meer wat hij moest doen en verborg alle attributen uit het zicht en bouwde een Wonder Depot. Van Bets heeft niemand meer iets gehoord. Op een dag verdween ze tijdens een wandeling, alleen deze tas werd gevonden.  Mocht je haar zien meld het dan even.

In het Wonder Depot vind je oude parkmaterialen en oude ornamenten en beelden. De eerste fakir uit het Sprookjesbos staat hier ook.  In een opslagruimte (in dezelfde ruimte)  met gesloten deuren kun je kijken naar andere attributen.  Er is veel te zien en het is duidelijk te zien hoe het park door de jaren heen telkens weer is vernieuwd.

Als laatste de ruimte met de vaste collectie. Sneeuwwitje blijkt 1.75 cm lang te zijn!

efteling museum

De vaste collectie bestaat uit tekeningen van Van de Ven en Pieck.

De tekeningen (hierboven) in dit artikel  zijn in deze ruimte te zien. De collectie is klein maar interessant. Het geeft je ook een idee hoe de Efteling, per attractie, is ontstaan. Ik kom al jaren in de Efteling en het is voor de tweede keer dat ik het museum heb bezocht. Ik laat je er nog twee zien omdat ik hierop ook maatvoeringen staan.  Zo tof! Ze zijn getekend door Anton Pieck.

img_4679 img_4682

De lengte van  Sneeuwwitje blijkt 1.75 cm te zijn en dat van de zeven dwergen 70 cm.  Ook over het  Huisje van de heks in Hans en Grietje is zorgvuldig nagedacht.

Papier Hier!

img_4673

Als laatste wil ik eindigen met  deze tekening waarop een spreuk staat.

Deze tekening werd uiteindelijk een beeldje dat bovenop de afvalmanden werd bevestigd. Dit was al vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw.  In 1959 kwam Holle Bolle Gijs met zijn spreuk “ Papier Hier”.  Ik vind het geweldig dat er gedacht is over het feit dat parkbezoekers hun afval moeten (ja , moeten) weggooien.

Waar in het park is het museum?

Het Efteling Museum bevindt zich op het Anton Pieckplein  in het Marerijk.  De toegang is gratis voor museumbezoekers.

Ik hoop dat je bij jouw volgend bezoek aan de Efteling even terugdenkt aan de heren Van de Ven en Pieck!  Misschien kiek je wel anders tegen het park aan. Stiekem hoop ik van wel! Voor mij was het Efteling Museum een eye-opener. De geschiedenis, net als het park, is erg bijzonder.

Mijn favoriete sprookje in het Sprookjesbos is  “De nieuwe kleren van de Keizer”.  Wat is jouw favoriete sprookje?

Ben jij weleens naar het Efteling Museum geweest? Wat vond je ervan?

Liefs,

Sandra

 

PS:  Attracties Efteling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra

Welkom op Kunstkieken.nl! Ik houd van musea en om die reden ben ik op 1 april 2014 gaan schrijven over mijn museumbelevingen. Ook ga ik op zoek naar kunstverhalen op kunstbeurzen. Veel lees plezier! Liefs, Sandra

2 Comments

  1. In al die tijd dat ik woon in Netherland, ben ik nooit geweest naar die efteling, na het lezen van dit ben ik echt te denken ja dit moet op mij to do lijst staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.