De grondleggers van de Efteling

recensie efteling museum
Op 31 mei 1952 opende de Efteling haar deuren met alleen het Sprookjesbos.

Toen nog alleen met de volgende tien sprookjes: Het kasteel van Doornroosje, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, de kikkerkoning, de Magische Klok, de Chinese nachtegaal, de sprekende Papegaai, Langnek, de Kabouterhuisjes, de put van Vrouw Holle en de Kleine Boodschap.

Inmiddels is de Efteling uitgegroeid van een regionaal park tot zelfs een internationaal vakantiebestemming.

Wist je dat in het Efteling naar een museum kunt?

Vandaag neem ik je mee naar het Efteling Museum! Maar eerst gaan we kennismaken met de twee ontwerpers van de Wondere Wereld van de Efteling.

In 1965 solliciteerde Ton van der Ven naar de functie van functionaris die leiding kon geven aan de afdeling Ontwerp en Ontwikkeling.

Van der Ven zag de vacature staan in het Eindhovens dagblad.  Vanaf 1989 werd hij  verantwoordelijk voor het totale ontwerp van het park.  In 1973 ontwierp hij het huisje van De Zeven Geitjes en in 1979 het Spookslot.

De rest van zijn werk ken je vast en zeker of heb je er in gezeten!  Ik noem ze op in een vogelvlucht; de Halve Maende wildwaterbaan, de Bob, Fata Morgana, Volk van Laaf, Droomvlucht, Villa Volta en Vogel Rok.

img_4668

Op bovenstaande tekenng zie je de drie Zombies uit het Spookslot. Ook de reus Dzjin uit de Fata Morgan heeft Van de Ven ontworpen.

Van de Ven ontwierp ook het entreegebouw . Het werd geopend in 1996.

img_4698 eftelinghuis

Het gebouw wordt ook het Het Huis van de Vijf Zintuigen genoemd en is gebaseerd op het sprookje over vijf koningszonen.

Elk van hen had een zintuig dat veel beter was dan de andere. Omdat ze niet wisten wie de koning moest worden werd er eén gezamenlijke bouw gebouwd om samen te regeren.  Met als uitgangspunt dat  een goede koning  al zijn zintuigen nodig heeft.  Elk dakpunt staat voor een zintuig; horen, proeven, voelen, ruiken en zien.

antonpieck_werktafel
img_4711 img_4686
De andere ontwerper is niemand minder dan Anton Pieck. De bekendste tekenleraar van Nederland!

Door Anton Pieck is de Efteling geworden hoe het nu is. Begin jaren vijftig werd Pieck gevraagd om het sprookjespark  in te richten.  In die tijd was hij al een bekende illustrator van sprookjesboeken, zoals die van de gebroeders Grimm.

Op tekening links  (1963) zie je suggesties voor het “Sprookjesmuseum”. Zie jij welke sprookjes en figuren Pieck al in zijn gedachten had?

Een bijzondere tekening vond ik dat van Ezeltje Strekje, daarop is de maatvoering te zien. Een leuk weetje; Het Ezeltje stond eerst in de speeltuin en is pas later verplaatst naar het Sprookjesbos.

img_4634
Het Efteling museum is op 1 april 2004 geopend.

Er zijn drie kleine tentoonstellingsruimtes.  Een wonderkamer, een ruimte waar jaarlijks wisselende tentoonstellingen plaatsvinden en een ruimte met daarin de vaste collectie.

img_4639

img_4638 img_4643

Het Efteling Museum heeft twee ingangen.

Een via een soort van huiskamertje. Daar staat een televisie waarop oude televisie-fragmenten worden getoond van de Efteling.  Als de tv uitgaat, gaat de radio vanzelf aan en kun je luisteren naar nieuwsberichten over de Efteling.  In de vitrines staan krantenknipsels souvenirs die gebaseerd zijn op attracties.

img_4708

img_4705 img_4709

De andere ingang is via het Wonder Depot.

De naam zegt al wat er allemaal in het Wonder Depot te zien is. In het depot vind je oude parkmaterialen en oude ornamenten en beelden.

De eerste fakir uit het Sprookjesbos staat hier. In een opslagruimte (in dezelfde ruimte)  met gesloten deuren kun je kijken naar andere attributen.  Er is veel te zien en het is duidelijk te zien hoe het park door de jaren heen telkens weer is vernieuwd.

Het depot is ontstaan door Bets, zegt men.

museum efteling

Het verhaal van Bets.

De handtas bij de ingang is van Bets. Lang, heel lang geleden woonde zij in de Efteling. Haar echtgenoot Toon was werkzaam op het park. Bets een fervente Efteling- verzamelaarster (en ik een fervent museumbezoeker) die Efteling attributen tijdens haar wandelingen in het park in haar handtas liet verdwijnen.  Het maakte daarbij niet uit hoe groot of klein het was, het paste altijd in haar tas!

Bets verzamelde steeds meer en meer.

Toon wist niet meer wat hij moest doen en verborg alle attributen uit het zicht en bouwde een Wonder Depot. Van Bets heeft niemand meer iets gehoord. Op een dag verdween ze tijdens een wandeling. Alleen haar tas werd gevonden.

De vaste collectie van het Efteling Museum bestaat uit tekeningen van Van de Ven en Pieck.

efteling museum

De collectie is klein maar interessant. Het geeft je ook een idee hoe de Efteling, per attractie, is ontstaan. Ik kom al jaren in de Efteling en het is mij pas de voor de tweede keer dat ik het museum heb bezocht.

Ik vond het  vooral boeiend om de maatvoeringen en de voorstudies van de attracties te zien. Zo tof!

img_4679 img_4682

Ik schrok even van het feit dat Sneeuwwitje 1.75 cm blijkt te zijn. De zeven dwergen zijn klein van stuk, maar liefst 70 cm.  Ook over het Huisje van de heks in Hans en Grietje is zorgvuldig nagedacht.

Papier Hier!

img_4673

Als laatste wil ik eindigen met  deze tekening waarop een spreuk staat.

Deze tekening werd uiteindelijk een beeldje dat bovenop de afvalmanden werd bevestigd. Dit was al vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw.  In 1959 kwam Holle Bolle Gijs met zijn spreuk “ Papier Hier”.  Ik vind het geweldig dat er gedacht is over het feit dat parkbezoekers hun afval moeten (ja , moeten) weggooien.

Het Efteling Museum bevindt zich op het Anton Pieckplein  in het Marerijk.

Ik hoop dat je bij jouw volgend bezoek aan de Efteling even terugdenkt aan de heren Van de Ven en Pieck!  Misschien kijk je, net als huize kunstkieken, anders tegen het park aan. Stiekem hoop ik van wel! Voor mij was het Efteling Museum een eye-opener.

Mijn favoriete sprookje in het Sprookjesbos is  “De nieuwe kleren van de Keizer”.  Wat is jouw favoriete sprookje?

Ben jij weleens naar het Efteling Museum geweest? Wat vond je ervan?

Liefs,

Sandra

 

PS:  Attracties Efteling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 Comments

  1. In al die tijd dat ik woon in Netherland, ben ik nooit geweest naar die efteling, na het lezen van dit ben ik echt te denken ja dit moet op mij to do lijst staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.