Vriendschap, Oorlog & Kunst

In de Hermitage Amsterdam is sinds vandaag de tentoonstelling Alexander, Napoleon &  Joséphine. Een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage te zien.

Joséphine de Beauharnais speelt in deze tentoonstelling een interessante rol, eerst als keizerin als zijde van Napoleon Bonaparte en later als goede vriendin van Alexander I.

Zij legde een enorme kunstcollectie van onbetaalbare waarde aan. Veel kunstwerken kocht zij zelf, veel werd haar geschonken door Napoleon als oorlogstrofeeën uit de veroverde gebieden overal in Europa.

 

In 1795 ontmoet Joséphine Napoleon voor het eerst.

Op 9 maart 1796 trouwden zij in het stadhuis van Parijs. Hun huwelijk kreeg een schokkende afloop. Ondanks de grote liefde zette Napoleon haar in 1810 aan de kant omdat er geen troonopvolger geboren werd.

In het voorjaar van 1814 ontmoet Joséphine Alexander voor het eerst. De twee werden goede vrienden. Zij zagen elkaar regelmatig en bespraken allerlei persoonlijke en financiële zaken. Of zij een liefdesverhouding is onbekend. Na haar dood werd hij ook koper van haar  kunstcollectie.

De tentoonstelling brengt een stukje geschiedenis tot leven die toegankelijk is voor jong & oud.

Vriendschap, oorlog en kunst zijn er ongelogen in terug te zien. Naast prachtige (persoonlijke) voorwerpen en schilderijen zijn er ook uniformen, vaandels en een collectie wapens te zien. Deze hangen niet aan een wand, maar draaien rond in een vitrine zodat ze goed te bekijken zijn.

  

Mijn favoriet van deze tentoonstelling is het schilderij Napoleon op de brug van Arcole.

Oorspronkelijk heeft deze schilderij een vaste plek  in de Hermitage in Rusland. In 2009 heb ik dit schilderij  (in  Hermitage Amsterdam) voor het eerst gezien. Gisteren voor de tweede keer. Het is een van de eerste schilderijen waarop Napoleon zijn haar los draagt. Het schilderij is in drie varianten gemaakt. Ik ben er verliefd op!

De dodenmasker van Napoleon, de allereerste afgietsel van het gezicht van Napoleon is er ook te bezichtigen.

Deze is gemaakt kort nadat hij is overleden op 5 mei 1821. Ik vond het bizar maar achteraf vind ik het toch speciaal om het gezicht van een historisch persoon te hebben gezien.

Alexander, Napoleon &  Joséphine. Een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage is tot en met 8 november 2015 in de Hermitage Amsterdam.

Ik vond het een mooi gegeven dat drie historische figuren anno 2015 als het ware bij weer bij elkaar teruggebracht worden.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. Super leuk artikel heb het schilderij al eerder gezien in Rusland. Schitterend de geschiedenis blijft mij boeien. Ik vind dat jou schrijfwijze over kunst en cultuur ook echt toegankelijk is. Ik lees altijd je artikelen en ik ben een stuk wijzer dan ik voorheen was op een leuke en interessante manier. Lieve Sandra keep on going i’m a massive fan!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.