De M van Matisse

matisse

De lente is begonnen en heeft een oase van vrolijke kleuren van Matisse naar Amsterdam meegebracht.

Het is de grootste tentoonstelling van Henri Matisse ooit in Nederland.

Matisse was een Frans fauvistische kunstschilder en beeldhouwer. De term fauve betekent wilde dieren. Fauvisten brengen verf (vaak levendige kleuren) met dikke penseelstreken vanuit een tube rechtstreeks op het doek. Ze gingen frank en vrij om met kleuren en hielden zich niet aan de authentieke kleuren van hun onderwerp.

matisse

zelfportret Matisse

Zijn leven in een vogelvlucht;

In 1890 krijgt  Matisse een verfdoos van zijn moeder. In dat jaar maakt hij zijn eerste olieverfschilderij. In 1906 ontmoet hij Picasso en laat hem kennis maken met Afrikaanse beeldhouwkunst. Ze worden vrienden voor het leven.  In 1948 schildert hij een van zijn laatste schilderwerken voordat hij zich volledig stort op de knipselwerken. 1953 is het jaar van zijn laatste grote knipselwerk “De Slak”.

IMG_8114 IMG_8129 

IMG_8173 IMG_8164

Eindelijk (en het werd ook weer eens de tijd) ben ik weer verliefd op een tentoonstelling!

De Oase van Matisse is een absolute must see. Waarom?

De tentoonstelling laat zien wat Matisse allemaal voor bijzonders heeft gemaakt. Naast knipselwerken en schilderijen zijn er ook sculpturen, tekeningen, kleding, glas in lood en wandtapijten te zien. Subliem, als je weet dat hij in eerste instantie geen ambitie had om te schilderen of wat dan ook.

Doordat de werken in tijdslijn te zien zijn kun je ook goed merken dat Matisse steeds meer afstand neemt van natuurgetrouw weergeven. Die ontwikkeling is goed te volgen en te zien.

IMG_8117 IMG_8151

Het werk van Matisse hangt letterlijk naast werk van leermeesters, tijdgenoten en latere navolgers zoals van Pablo Picasso en Marc Chagall.  Zo hangt Matisse naast Chagall’s zelfportret met zeven vingers. Het is heel erg bijzonder om te zien hoe kunstenaars elkaar beïnvloeden en hoe ze stijlen van elkaar overnemen. Eigenlijk vernieuwen.

Het is de allereerste keer in Nederland dat zoveel “Matisse” bij elkaar hangt en is gebracht.

Van over de hele wereld hebben musea “hun Matisse” in bruikleen gegeven aan het Stedelijk Museum. In Nederland kun je alleen maar eén schilderij van Matisse bewonderen; Nature morte avec livres (stilleven met boeken) en hangt oorspronkelijk in het museum Museum Boijmans Van Beuningen. Nu te zien Amsterdam.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Het is een must see omdat je nu van heel dichtbij de knipselwerken kunt zien. Ik vond dat erg speciaal. Bovendien is het een luchtige , sprankelende tentoonstelling die goed past bij de lente en de aankomende zomer. Ik ga er zeker nog een keer naar toe…. en misschien wel meerdere keren zo verliefd ben ik!

Ken jij Matisse? Wat vind je van zijn stijl?

Tot wanneer?

De Oase van Matisse is vanaf morgen te zien tot en met 16 augustus 2015. Voor meer informatie kiek hier!

Liefs, Sandra

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.