Alle Rembrandts in het Rijksmuseum

Alle Rembrandts in het Rijksmuseum

Recensie tentoonstelling Alle Rembrandts
Te zien tot en met 10 juni 2019 in het Rijksmuseum in Amsterdam

Ter gelegenheid van het Jaar van Rembrandt in 2019 laat het Rijksmuseum, voor het eerst in de geschiedenis, een overzichtstentoonstelling zien van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie.

Kunsthistoricus Erik Hinterding en conservator in opleiding Mireille Linck maakten samen de tentoonstelling Alle Rembrandts.

Hinterding is expert op het gebied van de etsen van Rembrandt, zijn leerlingen tijdgenoten en opvolgers. Linck volgt de master ‘Heritage Studies: Curating Art and Cultures‘ en hoopt komend jaar af te studeren op het gebied van het oeuvre albums van Maarten van Heemskerck.

conservator Mireille Linck

Wat vond ik van de tentoonstelling Alle Rembrandts?

Groot maar vooral bijzonder om alle werken zo naast elkaar te zien! Er zijn 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 etsen van de 1300 etsen die het Rijksmuseum in huis heeft. Voor de tentoonstelling moet je wel even de tijd nemen of meerdere keren bezoeken om al het werk van Rembrandt op je gemak te kunnen zien.

Het leuke is dat vandaag pas heb ontdekt dat Rembrandt alle regels van kunst aan zijn laars lapte. Ja, mijn liefde is daardoor meer gegroeid voor Rembrandt. Ik vond hem al geweldig omdat hij (volgens mij) de beste etser is, van mini-formaat tot, zeg maar, normaal.

Ik sprak met Mireille over de tentoonstelling, het campagnebeeld, de favoriet van Vincent van Gogh: het Joodse Bruidje en draaide een rondje voor ‘haar favoriet’ uit de tentoonstelling.
Ga je mee kunstkieken?

PS: Iedereen kan Rembrandt zijn! Tot en met 31 maart 2019 kun je een kunstwerk inzenden voor de zomertentoonstelling ‘ Lang Leve Rembrandt, welke opent op 15 juli 2019. Ik ga ook een poging wagen!

Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en zijn op woensdag 13 februari 2019 met toestemming de het Rijksmuseum gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.