KUNSTKIJKEN: De Heilige Maagd van Lidy Jacobs

De Heilige Maagd (2004) - Lidy Jacobs

Tentoonstelling Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje
Te zien tot en met 31 maart 2019 in het Groninger Museum

Niet de mens of het landschap staan centraal in de tentoonstelling Grrrom! Dit keer zijn het dieren die de show stelen. Het museum is in het depot gedoken en daaruit is de expositie samengesteld.

In de tentoonstelling Grrom! kwam ik het werk De Heilige Maagd (2004) van Lidy Jacobs tegen.

De installatie met de pluchen konijnen viel mij meteen op en ik ben er meteen naar toe gelopen met de vraag: ‘Wat is dit?‘.

De Heilige Maagd  - Lidy Jacobs

Het antwoord was verrassend! De konijnen zijn hangoorkonijnen met hakjes als poten en is geïnspireerd op de vijftiende-eeuws schilderij De Heilige Maagd van de Meester van de Virgo inter Virgines die behoort tot de collectie van het Rijksmuseum.

Het verhaal bij zowel de installatie en het schilderij is hetzelfde: Maria met kind ontvangt de vrouwelijke heiligen Barbara, Ursula, Catharina en Cecilia.

De Heilige Maagd van de Meester van de Virgo inter Virgines

De installatie heeft als toevoeging dat er boven de vrouwen, armloze konijnen neerdalen vanuit de hemel.

Die zijn weer geïnspireerd op de mollige peuters met vleugels (vaak jongetjes) die je vast wel bent tegengekomen op schilderijen. In de kunstgeschiedenis worden ze putto genoemd.

Ik heb met een lach naar de installatie gekeken. Kunst kan zo verfrissend zijn! Maar of ik het mooi vind? Dat weer niet.

Jammer dat ik het niet mocht aanraken. Nu zit ik alleen met voor mij altijd een onbeantwoorde vraag: ‘Hoe zouden de hangoorkonijnen aanvoelen?’.

Wat vind jij van De Heilige Maagd van Lidy Jacobs?

Ik wens je een mooi weekend!
Liefs,
Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.