Genzken did it!

Mach Dich hübsch! is de nieuwste tentoonstelling van het Stedelijk Museum waar je vooral kennis zult maken heel veel werken van Isa Genzken.

Haar afwisseling in haar kunstwerken maakt haar inderdaad een bijzondere kunstenaar.  Ze laat zien dat ze in staat is om precisiewerk af te leveren maar dat ze ook niet terugdeinst om een warboel te tonen. Laten we gaan kunstkieken!

“I always wanted to have the courage to do totally crazy, impossible and also wrong things.”

De bovenstaande citaat is van Genzken uit 1994.  Genzken is een van de meest grensverleggende en invloedrijke kunstenaars van de afgelopen veertig jaar.

Mach Dich hübsch! toont de diversiteit van deze kunstenaar.  Films,  hout- en betonsculpturen, foto’s, collages en zelfs schilderijen zijn er te zien.

Tijdens bekijken van deze tentoonstelling val ik in de ene verbazing naar een andere.

Dit komt omdat je in een zaal zit te kijken naar sculpturen die bijna perfect zijn. Terwijl je in een ander zaal totaal in een chaos belandt.

Genzken werkt niet alleen met duur materiaal ook met hele goedkope  alledaags materiaal zoals spiegelfolie,gekleurd plakband, speelgoedfiguren, spuitbusverf en gescheurde bladzijden uit tijdschriften.

Dit gegeven maakt dat ik in deze tentoonstelling iets te vaak tegen mezelf  “Dit kan ik ook! Dit had ik ook kunnen maken!” heb gezegd. Daar ben ik nu te laat mee.  Genzken did it!  Ze heeft inderdaad naast veel mooi werk inderdaad ook veel wrong things gemaakt.

Ramen, zonder de klassieke glazen afscheiding,  zijn een terugkerend onderwerp in Genzkens werk.

Ramen geven haar het gevoel van vrijheid en volgens haar heeft ieder mens tenminste een raam nodig. Daar ben ik het mee eens. Naar buiten kunnen kijken kan soms fantastisch zijn. Ik doe het graag op het werk. Even naar buiten staren met het gevoel dat ik straks naar buiten (huis) kan.

  

Tijdens de aanslagen op de WTC  was Genzken in New York.

Met de series Ground Zero en Empire/Vampire laat ze puinhoop die de aanslagen hebben achtergelaten zien.  Het kunstwerk is niet mooi maar wel voelbaar.

De foto-serie X-rays is een tweede serie röntgenfoto’s van haar schedel.

Dit keer praat, drinkt en rookt ze. Ook zie je op een van de foto’s een ketting die zij om heeft. Het formaat van de foto’s  is 100 bij 80 cm. Wat is hier nu zo speciaal aan hoor ik je denken?  De maat verwijst naar Leonardo’s da Vinci’s Mona Lisa, een van haar favoriete kunstwerken.

 

Als laatst wil ik een olieverfschilderij laten zien.  Als je goed kijkt zie je dat de ronde vormen turnringen zijn.

Met de sculpturen New Buildings for Berlin wilt Genzken laten weten dat ze de stad Berlin nogal saai vind in tegenstelling New York.De beelden stralen elegantie uit.

Mach Dich hübsch! is te zien tot en met 6 maart 2016 te zien.

Voor meer informatie kijk op: http://www.stedelijk.nl/

Mocht je uit je luie stoel komen en de tentoonstelling gaan bekijken.  Dan ben ik zeer benieuwd naar jouw ervaring. De meeste kunstwerken vond ik niet mooi.  De beleving daarentegen vond ik wel weer een unieke ervaring en ook weer bijzonder omdat je letterlijk in elke zaal in een andere emotie belandt.

Liebe,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.