ArtZUID 2015

Opnamedatum: 2012-07-12

“Toen we langer en vaker naar dat schilderij keken (hoe dan ook lag daar de sleutel voor onze tentoonstelling) zagen we op een gegeven moment in onze verbeelding beelden verschijnen tussen het flanerende publiek. Intussen was het tafereel minder idyllisch en een stuk strenger geworden. Duidelijker werd toen ineens ook naar wat voor soort beelden we op zoek waren voor onze processie. Ik zag mensen ertussen lopen die naar die robuuste gestalten opkeken. Ook zag ik hoge beelden zich tussen de mensen bewegen. Maar misschien was dat teveel fantasie. Om zo te kunnen functioneren moeten de beelden liefst hoog  zijn en vanwege meer statigheid op een sokkel staan”. 

Bovenstaande alinea is een stukje uit de inleiding uit boek ARTZUID 2015 en is door Rudi Fuchs geschreven.

Het schilderij van het Park van St. Cloud van Rudolph Kleyn (1890) vormde de inspiratie van de internationale sculptuurroute ARTZUID 2015.  Dit jaar alweer de vierde editie.

Op de 2.5 km route langs de Apollolaan, Minervalaan en Zuidas zijn beeldengroepen van 21 internationaal bekende hedendaagse kunstenaars te zien. In totaal zijn er 70 beeldhouwwerken te bewonderen. De enige Nederlander die meedoet is Klaas Gubbels.

IMG_9317 IMG_9349

Het verhaal achter het sculptuur Kaskade.

Gubbels is bekend om zijn stillevens van voornamelijk tafels, stoelen en koffiekannen. Eén van zijn bekendste werken is de knalrode Kaskade en staat op de Minervaplein.

Gubbels vertelt mij dat hij de tekening van de Kaskade met heel veel tegenzin gemaakt heeft.

Tegenzin vroeg ik? De kunstenaar wilde eigenlijk “gewoon op vakantie zijn” en tegelijkertijd voelde hij de drang om te werken. Gubbels zag aan de overkant van zijn hotel een oude tafel met vier stoelen staan. Die heeft hij schoongemaakt en is tijdens zijn vakantie zijn werkplek geworden.  Naast een klein doosje aquarelverf had Gubbels zijn schetsboek bij zich maar na de reis  zat deze vol met bobbels en deukjes dat hij daar niet fijn op kon werken.

Een leuk weetje: de tekening (waarop staat: voor Sandra) die Gubbels in zijn handen heeft mocht ik aan het eind van ons gesprek mee naar huis nemen.  Ik moet op zoek gaan naar een mooie lijst ervoor.

Ik begrijp Gubbels, met een 32-urige week, koningskoppel en het bloggen wil ik soms ook vrij zijn. Aan de andere kant voel ik steeds meer een drang om te schrijven. Volgens mij heb ik mijn passie gevonden!

IMG_9319

ArtZUID 2015 is aristocratisch te noemen.

De beelden zijn groot en hoog. Rudi Fuchs, kunsthistoricus heeft samen met tentoonstellingsmaker Maarten Bertheux  echt iets majestueus opgezet. Een absolute must see omdat het voor groot en klein is. Een absolute must see omdat ArtZuid omdat het een tweejaarlijks beeldententoonstelling is. Zonde als je dit zou moeten missen.

IMG_9339

Ga tijdens jouw wandeling ook in je gedachte naar het schilderij van Kleyn. Hoe zou jij jezelf zien?

Ik zag mezelf paraderen over de Apollaan in een zachtpaarse hoepeljurk. Boven mijn lippen heb ik zelfs een mouche en mijn pruik is torenhoog. Mijn lief loopt naast mij met een hoge hoed en houdt mijn parasol vast.

Tijdens het fantaseren word  ik gestoord door hijskranen. Die over de hoge bomen beelden plaatsen. De beelden vliegen als goden door de lucht en vallen daarna in het gras. Patsboem weg fantasie. Ik hoop dat het jou beter afgaat.

Wat een werk moet dat zijn geweest. Het plaatsen van die beelden.

Pfft, ik blog liever. Dit beeld is van kunstenaar Hubert Kiecol en het heeft 8 uur geduurd om alle blokken op te stapelen.  Het kleinste blok weegt 300 kilo.

Tot wanneer?

ArtZUID 2015 is tot en met 20 september 2015 te zien en is gratis toegankelijk.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.