Anton Corbijn & zijn foto’s

In het Gemeentemuseum in Den Haag is vanwege de zestigste verjaardag van de fotograaf Anton Corbijn de tentoonstelling HOLLANDS DEEP te zien.

De tentoonstelling bevat hoogtepunten uit al zijn series.

De tentoonstelling begint met een zelfportret van Anton Corbijn uit 1987.

Hij heeft deze  gemaakt op het moment dat Corbijn als muziekfotograaf al een bekendheid was en hij zich begon af te vragen of hij, ondanks zijn jonge leeftijd, het hoogste haalbare had bereikt.

Corbijn maakte een keuze uit duizenden muziekfoto’s, liet deze afdrukken  en inlijsten en publiceerde het boek Famouz. Later volgden soortgelijke series met bijbehorende publicaties: STAR TRAK in 1996 en 33 STILL LIVES in 99.

In de serie a. somebody legde hij in 2001 – 2002  reeds overleden muzikanten als Elvis Presley, John Lennon, Jimi Hendrix, Kurt Cobain.

In werkelijkheid gaat het dan ook om zelfportretten van Corbijn.

Corbijn verkleedde zich hiervoor als de overleden muzikale helden om zich vervolgens zichzelf te fotograferen of liet fotograferen door zijn assistent, die alleen nog maar de ontspanknop hoefde in te drukken nadat Corbijn het shot volledig had ingesteld

De laatste jaren legt Corbijn zich steeds meer toe op het maken van speelfilms.

Op dit moment draait A Most Wanted Man in de bioscopen. Zijn nieuwste film Life, staat gepland voor het najaar van 2015. Foto’s van de making-of van deze producties spelen ook een rol in de overzichtstentoonstelling.

 

HOLLANDS DEEP is een mustsee omdat Corbijn echt gave foto’s heeft gemaakt.

De zwart-witfoto’s van musici uit de jaren 70 en 80 is mijn favoriet.  Vooral de foto van Slash van de band Guns N’ Roses, Nick Cave , Miles Davis en Kate Moss (uit een andere serie) zijn mijn favoriet.

Op de foto van Miles zie je een reflectie van een andere foto waarop  David Bowie staat. De foto van Slash kon ik helaas niet goed fotograferen.

De tentoonstelling is nog tot 22 juni aanstaande te zien.

Voor meer informatie kiek hier! Over de fotograaf Anton Corbijn kiek hier!

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.