Liefde, Water, Vuur & Video

In 2011 startte De Nieuwe Kerk met de serie Meesterwerk, waarbij jaarlijks een meesterstuk met een religieuze en/of spirituele gedachte uit een museale of particuliere collectie wordt getoond.

Het geëxposeerde werk kan met alle religies of levensbeschouwingen te maken hebben. Steeds gaat het om uitermate bijzonder werk dat vraagt om bezinning en stof tot nadenken geeft om het maken een ‘pelgrimstocht’.

Vandaag start een nieuwe serie met twee installaties van videokunstenaar Bill Viola; Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) en Fire Woman.

Viola geldt internationaal als een van de belangrijkste kunstenaars van deze tijd.

Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de doorbraak van video als kunst. Viola maakt al veertig jaar videotapes en installaties en worden getoond in musea en galeries over de hele wereld. Zijn werk is gericht op universele menselijke ervaringen.
Viola maakte beide installaties in 2005 bij een uitvoering van Richard Wagners opera Tristan und Isolde. Je ziet niet dat de beide video’s nu bijna tien jaar oud zijn! Echt prachtig gedaan.  De video’s zijn een kadootje voor je netvlies!

Tristan en Isolde.

Het verhaal; Isolde, dochter van een Ierse koning vaart per schip van Ierland naar Cornwall. Zij moet trouwen met koning Mark. Tijdens de reis ontmoet zij Tristan, de neef van Mark. Isolde wilt niets van Tristan hebben en hoopt alleen maar dat tijdens de huwelijksnacht met Mark de liefdesdrank zal gaan werken. De drank moet er voor zorgen dat het paar van elkaar gaat houden

Een dienstmeisje denkt dat het wijn is en serveert het aan Tristan en Isolde die er samen van drinken. Isolde trouwt toch met koning Mark. In het geheim ontmoeten Tristan en Isolde elkaar.

Tristan trouwt met een vrouw ook genaamd Isolde.

In een gevecht raakt Tristan gewond door een giftige pijl. Als hij voelt dat hij gaat sterven, vraagt hij aan zijn vrouw Isolde of ze de koningin Isolde wil roepen. Als er een schip met zwarte zeilen aan zou komen varen, dan zou de koningin Isolde er niet in zitten en als het witte zeilen waren, zou ze er wel zijn.

Tristans vrouw Isolde zegt tegen Tristan dat ze een schip ziet met zwart zeilen. Tristan sterft dan door verdriet. Als de koningin Isolde ziet dat Tristan is overleden, sterft zij ook van verdriet.

Afgelopen donderdag heb de pelgrimstocht mogen maken.

Liggend op een zitzak heb ik zittenkijken naar een video-installatie van 7 meter hoog met een overweldigend beeld en vooral geluid. Wat een beeld! Ik zie regendruppels omhoog vallen en een vlammenzee die vervaagt tot water. Voor het eerst in mijn leven heb ik intensief geluisterd naar het geluid van regendruppels, vuur en water.

Het leek net of ik stiekem naar Tristan en Isolde keek. Naar hun liefde, hartstocht en het sterven voor elkaar.

Het geluid en de beelden haalde oude herinneringen bij mij naar boven. Mooie blije en ook minder mooie en zelfs verdrietige herinneringen.

Woorden schieten te kort voor deze kunstwerken. De video-installaties mogen met recht Meesterwerk genoemd worden en ik verlaat De Kerk met diepe ontzag voor Bill Viola en zijn vrouw Keri Perov.

Dit keer ben ik niet verliefd. Nee, ik ben hartstochtelijk verliefd!

Bill Viola; Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) en Fire Woman een must-see. Een absolute aanrader!

Te zien tot en met 10 april 2015. Voor meer informatie kijk op: http://www.nieuwekerk.nl/nl/

Liefs,
Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.