Boeren. Avonturen op het Land.

De tentoonstelling Boeren. ‘ Avonturen op het land’. Het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf 1885 toont ongeveer 250 foto’s van zeventig fotografen. Ze geven allemaal het boerenleven en het boereninterieur weer.

Het platteland in Nederland raakt steeds meer ontvolkt en vergrijsd.

De landbouw is niet meer de grootste motor van het Nederlandse bedrijfsleven. Toch staat Nederland bekend als een boerennatie. Het platteland was een favoriete onderwerp bij veel Nederlandse schilders uit de 17e eeuw. Een daarvan was  Albert Cuyp die graag landschappen van het Nederlandse platteland schilderde.

Koeien, kalfjes, graansilo’s, aardappelen, paashopen, overalls en klompen, gerimpelde handen en gezichten. Dat is waar de fototentoonstelling Boeren. ‘Avonturen op het land’ over gaat.

Tussen de 250 foto’s heb ik twee foto’s gevonden die ik meteen in mijn hart nestel.

Het gaat om de TE schattige foto: Grietje en Andries Bettink en De handen van Evert.

De foto’s hangen niet naast elkaar in de tentoonstelling maar blijken door een en dezelfde fotograaf genomen te zijn namelijk: Brand Overeem.

De handen komen uit de serie “Het leven van Evert” en gaat over een alleenstaande boer op de Veluwe.

Als je kijkt naar de foto’s van  Boer Evert dan lijkt het erop dat hij gewoon zijn dagelijkse ding doet. 

Het lijkt erop dat hij gefotografeerd is zonder dat hij poses hoefde aan te nemen. Boer Evert is in 1986 overleden. Ik moet even slikken bij deze gedachte. Volgens mij was het een schatje.

De foto Bloemkool van Henk van de Horst vind ik bijzonder apart!

Op het eerste gezicht was het mij niet duidelijk dat ik naar een bloemkool aan het kijken was. Toen ik de foto vanaf een afstandje beek (en na het lezen van het tekstbordje naast de foto) zag ik de groente.

Boeren. ‘ Avonturen op het land’. Het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf 1885 is te zien tot en met 13 maart 2016 in het Fotomuseum in Den Haag.

Het is een tentoonstelling met foto’s zonder poespas over het dagelijks leven op het Nederlandse platteland.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.