Wat een boer niet kent

Het platteland in Nederland raakt steeds meer ontvolkt en vergrijsd.

De landbouw is niet meer de grootste motor van het Nederlandse bedrijfsleven. Toch staat Nederland bekend als een boerennatie. Het platteland was een favoriete onderwerp bij veel Nederlandse schilders uit de 17e eeuw. Een daarvan was  Albert Cuyp die graag landschappen van het Nederlandse platteland schilderde.

Koeien, kalfjes, graansilo’s, aardappelen, paashopen, overalls en klompen, gerimpelde handen en gezichten. Dat is waar de fototentoonstelling Boeren. ‘Avonturen op het land’ over gaat.

brand overeem brand overeem

De tentoonstelling heeft ongeveer 250 foto’s van zeventig fotografen. Ze geven allemaal het boerenleven en het boereninterieur weer.

Tussen al deze foto’s ging mijn aandacht vrijwel meteen naar twee foto’s;  Grietje en Andries Bettink (een TE schattige foto) en De handen van Evert.  Voordat ik vertel wie de maker van deze foto’s is het belangrijk om te weten dat deze twee foto’s niet naast elkaar hangen in de expositie.

boer evert brand overeem boer evert brand overeem

Op eén wand hangen er foto’s die mij elk stuk voor stuk aanspreken. Alle foto’s vind ik even mooi. Het is de serie “Het leven van Evert” en ik besef dat ook deze foto’s gemaakt zijn door fotograaf Brand Overeem. De serie gaat over een alleenstaande boer op de Veluwe.

Het is niet zozeer dat de andere foto’s in de tentoonstelling niet mooi zijn, maar de foto’s van Overeem stralen liefde en vrede uit. Boer Evert doet gewoon zijn dagelijkse ding en het lijkt erop dat hij gefotografeerd is zonder dat hij poses hoefde aan te nemen. Boer Evert is in 1986 overleden. Ik moet even slikken bij deze gedachte. Volgens mij was het een schatje.

bloemkool henk van der horst

De foto Bloemkool van Henk van de Horst is apart. Op het eerste gezicht moet je eerst goed kijken wat er op de foto staat.  Heel creatief bedacht.

Tot wanneer?

Boeren. ‘ Avonturen op het land’. Het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf 1885 is te zien tot en met 13 maart 2016.  Het is een tentoonstelling met foto’s zonder poespas over het dagelijks leven op het Nederlandse platteland.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

 

 

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.