Thierry Poncelet – This Is It

Thierry Poncelet - This Is It

Hijgend kom ik de WM Gallery binnen en zet haastig mijn tas en jas ergens in een hoek.

Achter mij doet iemand de deur dicht en ik loop naar de achterkant van de galerij. Daar. Daar is het! Het begin van de tentoonstelling This Is It van Thierry Poncelet.  Vanaf vandaag is het exact twee weken dat de schilderijen hier hangen om vervolgens nooit meer tentoongesteld te worden.

Mijn lief heeft mij vandaag voor gek verklaard.  En ik….. neem dat voor lief.

Het was de moeite waarde om snel door de Antwerpse straten te lopen, bijna te rennen. Daardoor heb ik toch wat meer tijd om te schilderijen te bezichtigen.  Die 10 seconden dat ik hier eerder ben is mij meer dan waard.

 De naam Thierry Poncelet doet niet bij iedereen een belletje rinkelen en dat geeft ook niet.

Want ik ben nog steeds van mening dat kunt je raken/voelen moet, maar vooral moet bijblijven. Ik weet bijna zeker dat je vast een schilderij van Poncelet gezien hebt. Poncelet is de man achter de portretschilderijen met “hondenkoppen”. Als ik dat laatste vertel zie hoofden op en neer gaan. Ze kennen de grondlegger van de Aristochien niet van naam maar wel van zijn kunst.

Hoe maakt hij deze schilderijen?

Poncelet  gaat op zoek naar achttiende en negentiende eeuwse schilderijen op  veilingen en antiekwinkels.  Hierna verwijdert hij de menselijke gezichten en vervangt dat door een hondenkop.  Wat een briljant idee!

 In 2013 stopte de kunstenaar met het maken van nieuw werk en ook met exposeren.

Hij  verliet zijn kunstenaars bestaan letterlijk en vertrok naar Monaco. Hij bleef nog wel schilderen. Patrick Declerck (galeriehouder van WM Galleries) vond het geen goed idee dat Poncelet geen voornemens meer had om te exposeren. Om de kunstenaar te overtuigen dat er nog een laatste expositie moest komen ging Declerck persoonlijk naar Monaco. Hij deed Poncelet  inzien dat er toch echt een laatste tentoonstelling moest komen.  Het resultaat is This Is It.

Poncelet maakte voor zijn laatste expositie 26 nieuwe schilderijen. Stuk voor stuk zijn ze geweldig!

De hondenkoppen passen precies op de menselijke lichamen. Zelfs de gezichtsuitdrukkingen kloppen en zijn een geheel.  De schilderijen in dit artikel zijn mijn favorieten. Kiek en geniet!

Tot wanneer?

Jammer dat de expositie van zeer korte duur is.Namelijk van 21 november tot en met 27 december 2015. Ergens heeft dat ook weer iets magisch. Ik verlaat huilend als een hofhond de galerie.  Ja ik ben gek en hondsverliefd op een tentoonstelling!

Patrick , dank voor de gastvrijheid en tot een volgend keer!

Voor meer informatie kiek hier!  Wil je meer weten over Thierry Poncelet? Kiek dan hier.

Woef!,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.