Persreis BRAFA 2019

Persreis Brafa 2019
Zoals je misschien weet ben ik dol op kunstbeurzen.

Kunstbeurzen zijn er om te neuzen, om naar kunst te kijken en (woon) inspiratie op te doen. Inmiddels ben ik al twee keer een bezoek gebracht aan de BRAFA. Van de uitnodiging van Art Content, om deel te nemen aan de BRAFA 2019 internationale persreis , werd ik dan ook heel erg ‘content’.

Hier vind je mijn voorgaande BRAFA-blogs: BRAFA 2017 & BRAFA 2018.

Op 25 en 26 oktober jongstleden ben ik naar Brussel afgereisd om alvast een kijkje te nemen bij een aantal galerijen en kunsthandelaren die op de BRAFA 2019 zullen exposeren.

In twee dagen en één sprookjesachtige nacht in het hotel Le Plaza heb ik (voor het eerst) de galeriehandelaar achter-de-kunstbeurs-schermen mogen ontmoeten.

Frison Horta Huis - Brussel

De aftrap werd gedaan in het Frisonhuis; een art-nouveaupand ontworpen door de beroemde Belgische architect Victor Horta.

Het pand is sinds de zomer van 2017 jaar in het bezit van de Indiase Nupur Tron Chowdhry. Zij wilt het pand in de originele staat herstellen en in de toekomst een deel van het huis openzetten voor exposities.
Het huis werd in 1894 ontworpen voor George Frison; een vriend van Horta (vandaar de naam van de stichting Frison Horta). De glazen hal is een absolute eye-catcher. De vraagprijs voor het het pand was 1.7 miljoen euro.

Laten we gaan kunstkieken bij een aantal galeries. Ga je mee?

Christoph Hefti

Bij Galerie Le Beau – Gokelaere kwam ik het werk (of beter gezegd een tapijt) tegen van textiel werper en kunstenaar.

Hefti is onder andere verantwoordelijk geweest voor de bedrukte stoffen die ontwerper Dries van Noten gebruikt in zijn haute couture. Op het eerste gezicht lijkt het tapijt gemaakt te zijn uit verschillende stukken, maar dat is het niet. ‘World Mask‘ is handgeknoopt en bestaat uit één stuk.

Jacques Billen - Harmakhis

Bij Harmakhis (de naam van de galerie verwijst naar Grote Sfinx van Gizeh) ben ik diep onder de indruk geraakt van de sculptuur ‘Herieus’ én van de eigenaar Jacques Billen.

Billen blijkt zijn naam als specialist in de oud-Egyptische kunst ongelofelijk veel eer aan te doen. Hij kan namelijk hiërogliefen lezen! Dat deed hij ook vol met passie bij dit gedenksteen in een vorm van een scarabee.

Mijn eerste woorden bij het zien van het sculptuur ‘Herieus, Profeet van Harpocrates waren; “Wat is ie mooihoooooi!”.

De Romeinse en Egyptische cultuur komen hier zo ‘mooihoooi’ samen. De ‘voorkant’ oogt Romeins en de ‘achterkant’ met de hiërogliefen Egyptisch. De hoogte van dit prachtbeeld is 103 centimeter. Zoals je al vermoed, ik werd verliefd op Herieus!

Théâtre Royale des Galeries - Margritte

In de avond hebben we de Galerie Royales Saint-Hubert bezocht. Een van de oudste en bekendste overdekte winkelgalerijen van Brussel.

Ik weet niet meer wat ik nu het allerbijzonderst vond; het op dak lopen van de ‘Umbrella of Brussels’ of dat ik een rondje heb gedraaid onder de plafondschildering van Magritte in het Théâtre Royale des Galeries. Dat rondje zie je hier.

presspreview Brafa 2019

Het is heel jammer (vooral voor mij) dat galerie Porfirius zijn eigen kunstkamer niet meeneemt naar de BRAFA.

We kregen een uitleg over de vier soorten objecten die te vinden zijn in een kunstkammer. Dit zijn Preciosia (door de mens gemaakte objecten), Naturalia (objecten uit de natuur), Scientifica (wetenschappelijke objecten) en Exotica (objecten uit het buitenland).

De kunstkammer was in feite een mini-museum. Op de beurs kun je kleine kunstkammer opstellingen bekijken met verzamelobjecten, die je al vanaf een paar honderd euro kunt kopen. Echt een aanrader!

Porfius Kunstkammer

Voor sommige van ons is een Kunstkammer alleen maar een surrealistische droom.

Bij Porfirius heb ik een mooie woontip gevonden. Namelijk een kunstkammer-wand! Veel hoef ik er niet over te zeggen neem ik aan?

Sato Kimitake -Muso Giallo Trunk

Bij Albert Baronian kwam ik twee indrukwekkende werken van Sato Kimitake tegen; Muso Giallo Trunk en Girl in the Trunk tegen.

De kleuren en de afmetingen van de kunstobjecten spatten er van af!

Claudio Parmiggiani

Bij MSSNDCLRCQ (Meesen De Clercq) werd ik wakker geschud door het werk van kunstenaar Claudio Parmiggiani.

Wat hij doet is apart! Parmiggiani gaat op zoek naar een lege (veilige) ruimte, richt deze volledig in en steekt die ruimte in brand. Als de brand is uitgewoekerd maakt Parmiggiani de ruimte leeg. De roet-silhouetten zijn ‘zijn’ kunstwerken. Hier zie je een plank met boeken.

Wil je ook naar BRAFA Art Fair 2019?

BRAFA is er van 26 januari tot en met 3 februari 2019. Kijk dan voor meer informatie op: BRAFA.art

Art Content & BRAFA dank jullie wel voor deze mooie uitnodiging! Ik heb er weer een pracht-herinnering bij!

Liefs en een fijne zaterdag,
Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van de kunsthandelaren gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.