Het vijfde Meesterwerk

In 2011 startte De Nieuwe Kerk met de serie Meesterwerk, waarbij jaarlijks een kunstwerk met een religieuze en/of spirituele gedachte uit een museale of particuliere collectie wordt getoond.

Het kunstwerk kan met alle religies of levensbeschouwingen te maken hebben. Steeds gaat het om een bijzonder werk dat vraagt om bezinning en stof tot nadenken geeft om het maken een ‘pelgrimstocht’. Het meesterwerk van vorig jaar was ook geweldig!

Vorig jaar heb ik Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman gezien. Indrukwekkend en prachtig vond ik het! Marc Chagalls Calvary is het vijfde Meesterwerk.

Chagall werd op 7 juli 1887 geboren als Movsja Zacharovitsj Sjagal in Wit Rusland in een arm chassidisch joods gezin.

Op de basisschool leerde hij het vak tekenen kennen en nam hij lessen bij een lokale kunstenaar Yehuda Pen. Pen leert hem de basisprincipes om de werkelijkheid weer te geven.

Zijn moeder motiveerde hem om verder te gaan en zo vertrok Chagall naar St. Petersburg om te studeren aan de kunstacademie. Daar leert hij vrijzinnige Leon Bakst kennen, die hem les geeft en Chagall weg wijst maakt in het gebruik van kleur.

In de zomer van 1910 vertrekt Chagall naar Parijs waar hij een aantal werken maakt die nu in ons land te zien zijn in de vaste collectie.

In het van Abbemuseum ( Hommage a Appollinaire) en in het Stedelijk Museum ( De violist, Zelfportret met zeven vingers en La femme enceinte / Maternité).

Marc Chagall (1887–1985), Calvary, 1912, Oil on canvas, 174.6 x 192.4 cm The Museum of Modern Art, New York. Acquired through the Lillie P. Bliss Bequest, 1949 © 2016. Digital image, The Museum of Modern Art, New York/Scala, Florence

Chagalls Calvary is normaliter te zien in The Museum of Modern Art in New York.

Sinds gisteren kun je hem bekijken in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is een prachtig schilderij waaraan niet te zien is dat het uit 1912 dateert. De kleuren zijn nog zo fel!

Het is het allereerste werk van Chagall met een Joodse Jezus aan het kruis. Onder het kruis staan Maria en Jozef, die dezelfde uiterlijke kenmerken van zijn ouders hebben. Calvary kun je een alternatieveling noemen tussen de destijds gebruikelijke voorstellingen waar Maria alleen onder het kruis staat.

Calvary is te zien tot en met 10 april 2016 en is een beslist een mustsee!

Ik vond het een magische beleving om naar alleen maar eén kunstwerk te kijken en dat in de  Nieuwe Kerk.  Daarnaast wordt Calvary “muzikaal” begeleidt waardoor mijn museumbezoek als het ware een kort meditatie-momentje te midden van de drukke hectische stad is geworden.

Veel tijd hoeft een bezoek niet te kosten.  Heb je ergens 15 minuten een gaatje in jouw drukke overvolle agenda? Dan zeg ik hardop: GA!

Voor meer informatie kiek hier!

Fijne avond en ja ik ben eindelijk weer verliefd!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.