Museum Het Schip geeft diverse kunstenaars uit Amsterdam West de kans om in het museum te exposeren.
Een voorwaarde is dat de kunstenaars als inspiratiebron voor hun werk de Amsterdamse School gebruiken.
Binnen de architectuur wordt deze stijl gezien als de moderne bouwkunst waar verschillende en bijzondere vormen als het ware met elkaar vermengd worden.
De tentoonstelling Contrasterende Vormen van Bert Wouters mag de spits afbijten. Vandaag, na het werk, ben ik een bezoekje gaan brengen.
Mijn eerste- Bert-Wouters heb ik gezien in de museumwinkel in de Hermitage.
Niet als kunstwerk maar als een brillenkoker. Ik wist toen niet dat deze door Wouters was gemaakt.
Bert Wouters blijkt een autodidacte kunstenaar te zijn met een eigen merchandiselijn en (nu ik erop let) kom je hem best vaak tegen in verschillende museumwinkels.
Wouters heeft altijd als ondernemer gewerkt. Na een scheiding wilde hij niet alleen op de bank zitten en voor zich uitstaren.
Zijn kinderen waren al zelfstandig en besloot Wouters “iets” voor zichzelf te doen. Op 48-jarige leeftijd ging hij schilderen en is sindsdien nooit meer gestopt.
Wouters schildert graag gebouwen in felle kleuren en in strakke vormen. Zullen we gaan kunstkieken?
Let eens op de spiegeling van het licht van de lantaarns en de maan in het water op het schilderij de Leliegracht (bovenste). In eerste instantie viel dit mij eerst niet op
De wolken op het schilderij Ondertussen aan de Amstel vind ik het mooist!
Herken je de gebouwen? Het zijn het Amstel hotel, Carré, de Hermitage en de Magere brug.
In de tentoonstelling zijn er ook een aantal tegeltableaus te zien.
Het zijn tekeningen op aardewerk tegels. Na het beschilderen word deze gebakken en geglazuurd. Gegarandeerd heb je er vast eentje in je leven gezien: een tegel met huisnummer erop is veelgebruikt en behoort ook tot de categorie tableau. Mijn favoriet is het Olympisch stadion. Zeer creatief bedacht.
De allereerste schilderij Hilversum die Wouters verkocht is ook te zien in de expositie.
Het gemeentehuis van Hilversum uit 1931 staat afgebeeld naast het ultramoderne Nederlands Instituut voor Beeld en geluid uit 2006. In werkelijkheid staan ze op 14 minuten lopen van elkaar.
Als het aan mij ligt wil ik alle getoonde schilderijen en tableaus wel laten zien.
Ze zijn vrolijk, mooi en telkens valt er weer iets te ontdekken. Een mustsee zijn de schilderijen de Baarsjes (het water aan de Kostverlorenkade is hier grappig weergegeven), Podium Mozaiek en Mama Mokum.
Contrasterende Vormen is tot en met 13 maart 2016 te zien in de lunchroom van Museum ’t Schip. De expositie is gratis te bezoeken.
Voor meer informatie kiek hier! Voor meer werk van Bert Wouters kiek dan hier.
Fijne avond!
Liefs,
Sandra
Mooi zeg.