Sweet 60

 IMG_1285

De uitspraken “Free at Last” (Martin Luther King –  1963),“One Giant Leap for Mankind” (Neil Armstrong 1969), en de algemene sixties slogan “Power to the people” laten zien dat de jaren zestig behoorlijk  turbulent zijn geweest.

In de tentoonstelling Sixties – A worldwide happening in het Tropenmuseum komt dit allemaal aan de orde.

Het was geen tijd van alleen maar hippies met een drugsroes, psychedelische kleuren en seksuele revolutie. Het was ook een tijd van opbouw van samenlevingen, landen werden onafhankelijk en de komst van vrijheid leidt tot nieuwe vragen. Wereldwijd  strijden vrouwen, studenten en minderheden voor hun rechten.

Overal wordt dit roerige tijdperk anders beleefd en soms zelfs gezamenlijk. Op verschillende continenten is er in saamhorigheid tegelijkertijd gekeken naar de eerste maanlanding en werd er gejuicht toen de eerste televisie een feit was.

L'Offrande bocar pathe diong IMG_1263

In Westerse landen werd de consumentenmaatschappij geboren en had bijna iedereen een televisie en koelkast in huis.

Terwijl in Afrika en Azië mensen op zoek gingen naar een eigen identiteit en in sommige gevallen ook naar dat van hun land.  Vooral kunstenaars proberen via beeldtaal en slogans hun mening te uiten. Een daarvan was de Afrikaanse kunstenaar Bocar Pathé Diong (1966 – 1974) die op dit schilderij  L’ Offrande de invloeden van het kubisme en abstracte kunst uit Frankrijk op inheemse maskers laat zien.  In 1974 schenkt Leopold Senghor, Senegals eerst president het schilderij aan het tropenmuseum om de koloniale erfenis af te schudden.

jimi hendrix IMG_1306

De sweet sixties is er ook een van muziek The Beatles en Jimi Hendrix doen hun opkomst.

Beiden blijken hun inspiratie uit niet westerse culturen halen.  Van Jimi Hendrix is het duidelijk te zien aan zijn niet- Westerse kledingstijl.  In de tentoonstelling is zijn broek te zien. Van The Beatles ken ik alleen de nummers All you need is love en Yesterday. Well, today heb ik diverse pogingen gewaagd om liedjes te beluisteren en de niet-westerse invloeden zelf te ondervinden.  Helaas blijk ik geen Beatles fan te zijn.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Het is een tentoonstelling met veel informatie over de jaren zestig wereldwijd. Erg leerzaam. Het is voor het eerst dat ik veel oudere bezoekers in een tentoonstelling heb gezien. Sommige waren alleen alleen naar de tentoonstelling gekomen en sommige zelfs met een groepje.  Maar allen een ding gemeen; de herinneringen. Aan die persoonlijke herinneringen mocht ik deel van zijn,  wat maakte dat ik de sixties ook in het echt mocht meemaken. Dank jullie wel!

Een minpuntje: de opstelling kon hier en daar iets ruimer.

Tot wanneer?

Sixties – A worldwide happening is te zien tot en met 13 maart 2016 en is een mustsee voor ouders met volwassen kinderen ;).

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.