Sweet 60

 

De tentoonstelling Sixties – A worldwide happening in het Tropenmuseum laat zien dat de jaren zestig behoorlijk turbulent zijn geweest.

De uitspraken “Free at Last” (Martin Luther King –  1963),“One Giant Leap for Mankind” (Neil Armstrong 1969), en de algemene sixties slogan “Power to the people” komen uit die periode.

De sixties was niet alleen een tijd van alleen maar hippies met een drugsroes, psychedelische kleuren en seksuele revolutie.

Het was ook een tijd van opbouw van samenlevingen, landen werden onafhankelijk en de komst van vrijheid leidt tot nieuwe vragen.

Wereldwijd  strijden vrouwen, studenten en minderheden voor hun rechten.

Overal wordt dit roerige tijdperk anders beleefd en soms zelfs gezamenlijk zoals de eerste maanlanding.

In Westerse landen werd de consumentenmaatschappij geboren en had bijna iedereen een televisie en koelkast in huis.

Terwijl in Afrika en Azië mensen op zoek gingen naar een eigen identiteit en in sommige gevallen ook naar dat van hun land.  Vooral kunstenaars proberen via beeldtaal en slogans hun mening te uiten.

Een daarvan was de Afrikaanse kunstenaar Bocar Pathé Diong (1966 – 1974) die op dit schilderij  L’ Offrande de invloeden van het kubisme en abstracte kunst uit Frankrijk op inheemse maskers laat zien.

In 1974 schenkt Leopold Senghor, Senegals eerst president het schilderij aan het tropenmuseum om de koloniale erfenis af te schudden.

 

The Beatles en Jimi Hendrix doen hun entree en halen muzikale inspiratie uit niet-Westerse culturen.

In de expo is een broek gedragen door Jimi Hendrix te zien.

Sixties – A worldwide happening is te zien tot en met 13 maart 2016

Het is een leerzame tentoonstelling.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.