In 2017 stond in Outsider Art Museum stond de Lijst van Dubuffet centraal, het Stedelijk Museum liet alle werken zien die het van de kunstenaar in de collectie heeft in de tentoonstelling Jean Dubuffet – The Deep End. In de Rijksmuseumtuinen kon je wandelen tussen twaalf gigantische Dubuffet sculpturen.
Dubuffet was de grondlegger van deze stroming. Tekeningen van kinderen, geestelijk minder begaafden en gedetineerden hadden een grote aantrekkingskracht op hem. Deze fascinatie leidde tot de oprichting van de La Compagnie de L’ Art Brut.
In 1947 bedacht hij officieel een naam voor de kunstvorm: L’ Art Brut, wat in het Frans ‘ruwe kunst’ betekent.
De aanduiding ‘brut’ staat voor champagne met de minste toevoeging aan suiker. Dubuffet omschreef L’ Art Brut als volgt: ongesuikerde kunst, niet mooi gemaakt, bijna puur, authentiek en van de hoogte kwaliteit, ontstaan in volstrekt isolement en niet beïnvloed door de buitenwereld.
In 1949 schreef hij een manifest onder de titel L’ Art Brut préféré aux arts culturels, waarin hij zijn ideeën besprak. Dubuffet reisde door Frankrijk en naar Zwitserland om (in psychiatrische instellingen) kunst van patiënten te bestuderen en met name te verzamelen.
In het Outsider Art Museum kun je tot en met 25 augustus 2019 naar de tentoonstelling ‘Art Brut – Jean Dubuffet revolutie in de kunst’.
De tentoonstelling laat werken van, inmiddels beroemde, Outsider-kunstenaars zien. Vele van hen zijn ontdekt door Dubuffet en kom je er te weten hoe Art Brut zich heeft ontwikkelt. In de expositie zijn er tekeningen, schilderijen, sculpturen en zelfs borduurwerk te zien.
Je hebt vast en zeker het campagnebeeld van de tentoonstelling voorbij zien komen. Laten we gaan kunstkieken!
Het werk is van Adolf Wölfli (1864 – 1930) en is gemaakt van potlood en kleurpotlood op papier. De tekening is 65 x 175 centimeter. Ik zou nooit het geduld hebben om zo een grote tekening te maken!
Wölfli heeft tot aan zijn dood opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Waldau wegens wegens pogingen tot verkrachting. Pas na zijn 35e begint hij met tekenen. Zijn oeuvre bestaat uit meer dan 25.000 stukken waaronder tekeningen, collage’s, muziekstukken en grafische composities. In 1945 neemt Dubuffet, na een bezoek aan Zwitersland, alleen één werk mee van Wölfli. In 1948 bezoekt hij Waldau en neemt dan zes werken mee. De kunstwerken krijgt hij niet rechtstreeks van Wölfli, maar van dokters in het ziekenhuis.
Fotocredits: Atelier de numérisation, Ville de Lausanne
Hieronder vind je mijn favoriete kunstwerken uit de tentoonstelling ”Art Brut – Jean Dubuffet revolutie in de kunst’.
De tekening is gemaakt door Joseph Degaudé- Lambert.
Het is gemaakt van waterverf (gouache) op papier en is 29.5 x 20 centimeter groot. Over Degaudé-Lambert is niets bekend, behalve dat zijn werken uit de 18e eeuw dateren.
Henri Sallingardes begint pas op zijn 64ste met het maken van kunst.
In het begin maakte hij voornamelijk medaillons van cement. Dit beeldje is ook gemaakt van cement en is ingelegd met metaal.
Deze ‘Kroonprins’ is van verschillende schelpen gemaakt door Pascal-Désir-Maissonneuve (1863-1934) en is 29 x 22 x 11 centimeter groot.
Désir-Maissonneuve werkte als mozaïekwerker en reconstrueerde mozaïeken voor musea.
Wat vind jij van Art Brut?
Toen ik voor het eerst kennismaakte met Art- Brut- kunstwerken moest ik wel wennen aan de ‘kinderlijke’ lijnen die de kunstwerken vaak hebben. Omdat mijn kinderen destijds op de dezelfde manier tekenden kon ik het wel waarderen. Telkens als ik naar hun tekeningen keek (en nog steeds kijk), dan zie ik ook mezelf en mijn leven erin terug. Dat is het mooie van kunst, ongeacht van welke stroming dan ook, dat er altijd een verhaal achter zit!
Het kunstalfabet is mijn ontdekkingstocht in de kunstgeschiedenis.
Hopelijk word jij ook getriggerd om meer over Art Brut te weten? Mocht je aanvullingen hebben laat dan zeker een reactie achter.
Ga jij naar de expositie Art Brut – Jean Dubuffet revolutie in de kunst in het Outsider Art Museum?
Fijne avond,
Liefs,
Sandra
NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van het Outsider Art Museum (OAM) gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.