Kunstkijken: De Kus van Francesco Hayez

Als ik aan Valentijnsdag denk, dan denk ik aan “innige liefdeskussen” en aan “lieve kusjes geven en ontvangen”.

Voordat we gaan kunst kijken, gaan we vandaag eerst het woord “kus” onder de loep nemen.

Ik heb het woord kus op encyclo.nl opgezocht en dit zijn de verschillende betekenissen:

1) Betuiging van genegenheid 2) Betuiging van liefde 3) Bewijs van liefde 4) Blijk van genegenheid 5) Blijk van liefde 6) Dankbetuiging 7) Genegenheidsbetuiging 8) Klapzoen 9) Liefkozing 10) Pakkerd 11) Smakkerd 12) Teken van blijdschap 13) Toet 14) Uiting van genegenheid 15) Uiting van liefde 16) Vriendelijke handeling

Zoals je kunt zien is een kus vooral een bewijs van liefde. Mede hierdoor is het, denk ik, ook een inspiratiebron voor vele kunstenaars. De Kus zal altijd een blijvend, geliefd onderwerp zijn.

Je kent vast en zeker De Kus van Klimt en De Kus van Rodin.

Mijn favoriete “De Kus” is van Franceso Hayez oftewel II Bacio van Hayez uit de collectie van de Pinacoteca de Brera in Milaan.

Ga je mee kunstkieken?

  • Francesco Hayez - De Kus
  • Francesco Hayez - II Bacio 1859

Francesco Hayez schilderde De Kus in 1859 met olieverf op een linnendoek van 112 x 88 centimeter groot. We zien een jonge man en een jonge vrouw gepassioneerd zoenen.

Het schilderij werd gemaakt in opdracht van graaf Alfonso Maria Visconti di Salicto die het in 1886 schonk aan het Brera Museum.

II Bacio werd zo populair dat Hayez besloot om drie andere versies te schilderen.

De schilderijen hebben dezelfde thema maar hebben door kleine details een andere voorstelling. Het vierde schilderij is in het bezit van de familie van de overleden Carolina Zucchi, een voormalig model met wie Hayez samenwerkte.

Links zie je de versie uit 1861 en rechts uit 1897. Bron: Wikipedia.

Laten we gaan kijken naar de houding van het stel.

De vrouw staat gebogen en leunt tegen de gebogen knie van de man. Terwijl ze haar linkerhand op de rechterschouder van de man zet. De linkervoet van de man staat op de trap. De man houdt het hoofd van de vrouw vast. Met zijn linkerhand raakt hij haar gezicht aan.

Links onderaan zien we een schaduw. Het is de schaduw van de dienstmeid die op de uitkijk staat.

Het schilderij staat niet alleen symbool voor de kus. Hayez schilderde dit schilderij in 1859, tijdens de Tweede Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog, wanneer de coalitie tussen het Koninkrijk Sardinië en Frankrijk Oostenrijk verslaat.

De kleur van de kleding van het stel refereert naar die oorlog. De rode pofbroek, de groene blouse en de blauw-witte jurk staan voor de Franse en de Italiaanse Vlag. In de laatste versie van II Bacio van 1861 is het jurk van het meisje wit omdat het Koninkrijk Italië werd geboren.

Wat ik zo mooi vind is dat het duidelijk te zien is dat de mantel van de jonge man gemaakt is van een soort van zware wol en dat de vrouw een satijnen lichtblauwe jurk met kreukels draagt. Prachtig gewoon!

Wat is jouw favoriete “De Kus”?

Ik wens je een fijne avond en heel veel Valentine-kisses!

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl.  De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.