60 sec KunstKijken: Vivarium, Episode 9: Free Delivery (2022) – Dirk Hardy

In mijn mobiel kwam ik een filmpje tegen van het fotokunstwerk “Vivarium, Episode 9: Free Delivery” (2022) van de Nederlandse kunstenaar Dirk Hardy (1989).

Hardy woont en werkt in Den Haag. Hij studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven en Fotografie aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie.

Het kunstwerk Vivarium, Episode 9: Free Delivery zag ik in het jaar 2022 op de PAN bij Galerie Rutger Brandt. Het kunstwerk is tijdens de opening van PAN meteen gekocht door het LAM museum op Landgoed Keukenhof.

Vivarium, Episode 9: Free Delivery is een trompe-l’œil.

Een trompe-l’œil is een afbeelding in de beeldende kunst waarbij opzettelijk een optische illusie is gecreëerd. In geval is dit kunstwerk een optische illusie van een bezorger van een fastfoodrestaurant. 

Ga je mee KunstKijken? Ben je trouwens al geabonneerd op mijn YouTube-kanaal?

We zien een bezorger aan een tafel zitten. Hij staart voor zich uit. Op tafel ligt een plastic bakje met eten. Zijn mobiel ligt ook op tafel, op een popsocket.

Zo te zien heeft de bezorger door de regen gefietst. De regendruppels zijn te zien op zijn jasje en bezorgtas. Het grappig aan dit werk is dat het fietslampje “aan staat” en aan de rits van zijn jas vastzit. Het lijkt erop dat hij een korte pauze heeft en tegelijktijdig zit hij te wachten op het moment totdat hij wordt opgeroepen om de volgende bezorging te bezorgen.

Je moet heel goed kijken maar op de muren, achter de bezorger, lopen mieren. Hardy kocht een doosje mieren speciaal voor deze foto.

Dirk Hardy heeft 3 maanden lang, fulltime aan Vivarium, Episode 9: Free Delivery gewerkt.

Hij bouwde het decor, bedacht een fictief merk ‘Speat’ met daaraan gekoppeld een huislijn voor de werkkleding en de reclameposters. Een timmerman maakte de lijst naar een ontwerp van Dirk Hardy, zodat het op het oog een raamkozijn is.

Met het kunstwerk hoopt Dirk Hardy kijkers aan het denken te zetten over onze consumptiemaatschappij en de positie van freelance bezorgers.

Heb jij Vivarium, Episode 9: Free Delivery ooit in het echt gezien? Zo ja, en waar dan?

Veel plezier met KunstKijken: 60 sec KunstKijken: Vivarium, Episode 9: Free Delivery

Een fijne zondag,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.