Parcours des Mondes 2021

parcours des mondes

Parcours des Mondes is al twintig jaar de belangrijkste kunstbeurs ter wereld die zich richt op Tribale kunst, Aziatische kunst en archeologie. Met veel plezier heb ik het persbericht & uitnodiging van dit deels open air kunstbeurs (ik kende de beurs niet) gelezen.

Ieder jaar vestigt de beurs zich (altijd in september) zich in de wijk Saint-Germain-des-Prés, in het centrum van Parijs.

Galeries uit België, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Spanje, Italië, Nederland, Zwitserland en andere delen van Frankrijk sluiten zich aan bij hun Parijse collega’s om hun kunstwerken (van betaalbaar tot “alleen voor verzamelaars”) te presenteren.

Jammer dat ik niet in de gelegenheid (ik ben net terug van een presstrip) ben om de beurs te bezoeken. Mijn intentie is om er volgend jaar wél bij te zijn. Leuk weetje: Parcours des Mondes betekent in het Frans “Reis van de Werelden”.

Parcous des Mondes heeft mij afbeeldingen gemaild van kunstwerken die, vanaf morgen, te zien zijn op de beurs. Ik heb vijf favoriete kunstwerken uitgezocht. Ga je mee kunstkieken?

  • Figure Masculine d’antcetre - Galerie Afrique
  • Niski

Galerie Afrique (Parijs) toont dit beeldje genaamd ‘Figure Masculine d’antcetre’ oftewel mannelijk voorouderfiguur.

De dunne armen en lange lijf en lange benen zijn net zo als zijn handen: opvallend. De hoogte van dit beeldje is 92 centimeter en komt uit Lobi, Burkina Faso. Ondanks dat dit figuurtje fragiel oogt, komt het toch heel krachtig en sterk over.

‘Nkisi’ heb ik in 2016 op TEFAF bij Lucas Ratton (Parijs) gezien. Ik was toen al onder de indruk van dit kleine mannetje (Republiek Congo) van 26 centimeter hoog.

Het is gemaakt van hout, metaal, vezels. Het mooie eraan vind ik dat hij een spiegel vasthoudt.

Galerij Christophe Hioco - Boeddha Thais
Galerij Christophe Hioco – Monumentale Boeddha

De expressie van “deze” Boeddha (circa 14e eeuw) trekt  niet alleen meteen mijn aandacht (het oogt een beetje vreemd/gek) maar ook de grootte van het hoofd. Het is gemaakt van gepleisterde terracotta en is waarschijnlijk afkomstig van een sculptuur. Vandaar de grootte ervan. Het hoofd is  maar liefst 41 centimeter groot.  Zulke Boedha’s zijn zeldzaam en komen uit de late Haripuñjaya-stijl, het Mon-koninkrijk ooit gelegen in het noorden van Thailand.

Het is te zien bij Galerij Christophe Hioco. De galerij ken ik van de BRAFA waar ik de stand ooit speciaal heb bezocht om Indiase kunst te bekijken. Hieronder een filmpje waarin je deze monumentale Boedha goed kunt bekijken.

Figure anhtropomorphe assise
Figure anhtropomorphe assise – Serge Schoffel

Voor het Parcours des Mondes van dit jaar presenteert Serge Schoffel een tentoonstelling over Timoto-Cuica-figuren. De Timoto-Cuica-cultuur bloeide tussen ongeveer 800 en 1200 na Christus in wat nu de provincie Trujillo in Venezuela is.

Het zijn vooral mysterieuze figuren waar je met veel fascinatie naar kijkt. Het lichaam van dit figuurtje is volledig bedekt met rituele schilderkunst. De meeste van deze figuren zijn staand weergegeven, maar je hebt er ook zittende (zoals deze) tussen. ‘Figure anhtropomorphe assise’ is gemaakt van terracotta en is 19 centimeter hoog en 11 centimeter breed.

Shakumi Noh Masker -
Shakumi Noh Masker – Yann Ferrandin

Als laatst wil ik je de Shakumi, Noh Masker uit Japan laten zien. Dit masker werd gedragen in Japanse theaters.

Je ziet hier een vrouw van middelbare leeftijd met een nogal gespannen gezichtsuitdrukking. Haar kapsel is bijzonder te noemen: ze draagt een zeer strakke hoge middenscheiding waarbij je aan de voorkant een aantal losse lokken ziet.  

Mocht je in Parijs zijn; Parcours des Mondes vindt plaatst in de galerijen en op straat rond Saint-Germain des Pres in Parijs van 7 tot en met 12 september. Voor meer informatie kijk op: Parcours des Mondes.

Parcours des Mondes ga zo door met jullie inzet om kunst uit een niet Europese cultuur te presenteren en een podium te geven!

Thank you Parcour des Mondes for your interest in my blog & Adèle for your help. Hopefully see you next year!

Fijne avond, liefs Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van Parcous des Mondes gepubliceerd .  De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.