60 sec KunstKijken: Fresco Cupido’s uit Herculaneum

Vandaag laat ik je mijn favoriete kunstwerk uit de archeologietentoonstelling ‘Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum’ (2023) zien.

De expositie was te zien in het Drents Museum in Assen waar ‘gevonden’ kunstschatten uit de steden Pompeï en Herculaneum tentoongesteld werden. Heel bijzonder als je beseft dat ze een lange tijd bedekt hebben gelegen onder een dikke laag as, modder, puimsteen en lava.

Cupido’s kwamen vaak voor in de kunstwerken van Pompeï en Herculaneum. De halfgoden zijn hier samen een tempel aan het bouwen. De harp en de laurierkrans vertellen ons dat het om een tempel voor de god Apollo, de god van de muziek en harmonie, gaat.

Dit fresco hing ooit in een huis in Herculaneum. De datering ervan is 1ste eeuw na Christus.

Een fresco is een muurschildering waarbij de verf direct op de natte kalk wordt aangebracht. Het voordeel is dat pigmenten, die door de kalklaag geabsorbeerd worden, langer meegaan. Vandaar dat wij op de dag van vandaag, er nog steeds naar kunnen KunstKijken.

Ik vind het een ‘’zoete’ voorstelling. Wil je de cupido’s ook zien? Dat kan hier: 60 sec KunstKijken: Fresco Cupido’s uit Herculaneum.

Heb jij de tentoonstelling Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum ook bezocht? Wat vond je ervan?

Een fijne zondag,

Liefs, Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.