Gratis en voor noppes op het Holland Festival

the-head-and-the-load-holland-festival
The Head & The Load

Vandaag opent het Holland Festival zijn 72e editie met de voorstelling The Head & The Load; de allernieuwste productie van William Kentridge. Daarover morgen meer.

Het Holland Festival is er tot en met 23 juni 2019.

Brazzaville, Congo: road side market
Brazzaville, Congo – March 7, 2013: Brazzaville, Congo:people at the street market on Avenue de Djoué

Zoals je van mij gewend bent, tip ik óók dit jaar de gratis voorstellingen van het Holland Festival. Ga je mee kunstkieken?

Parlement Debout

Op zaterdag 1 juni kun je vanaf 15:00 uur aansluiten bij Faustin Linyekua’s optocht en brassband Deluxe_entertainment aan de binnentuin van Krimpertplein in Amsterdam Zuidoost.

Je loopt als toeschouwer mee langs verschillende locaties in Zuidoost waarbij je al lopend (en ik vermoed ook swingend) luistert naar verhalen uit Amsterdam en Congo.

Parlement Debout is een performance die oorspronkelijk is gemaakt in 2007, door Papy Ebotani, associate artist bij Linyekulas’s Studios Kabako.

De titel van de voorstelling, die in essentie ging over de vrijheid van meningsuiting, verwijst naar de mannen op de hoek van de straat in Kisangani, bij kioskjes, taxistandplaatsen of stalletjes, die hardop de kranten voorlezen en becommentariëren.

Regisseur Faustin Linyekula heeft samen met danser en choreograaf Yves Mwamba speciaal deze parade voor Amsterdam Zuidoost en de bewoners van Zuidoost gemaakt. Ga mee en discussieer mee over het leven, de toekomst, de maatschappij en zeg wat je wilt zeggen!

Let op: bij slecht weer gaat de performance niet door. De taal waarin de performance wordt gehouden is Engels, Frans en Nederlands.

Voor meer informatie over Parlement Debout kijk op: Studio Kabako.org.

  • invisible-exhibition-zivanai matangi

The Invisible Exhibition

In theater Frascati kun je twee weken het werk van William Kentridge en Faustin Linyekula en andere Zuid-Afrikaanse beeldend kunstenaars zien.

Met z’n allen creëerden zij virtuele objecten voor The Invisible Exhibition. Met behulp van Tilt Brush, een app waarmee ze in 3D levensgrote kunstwerken ‘schilderden’, maakten ze ieder hun eigen werk voor deze gezamenlijke, gratis te bezoeken augmented reality-tentoonstelling.

Ook worden een aantal 360-graden-films vertoond, exclusief te ervaren met een Oculus Go Virtual Headset, waarmee je 360 graden in het rond kan kijken.

Een van de films die je op die manier kunt bekijken is Love Songs From The Last Century van William Kentridge, een film jou als kijker in een panoramisch houtskoollandschap plaatst, waarin zinnen, dreigende silhouet en en vreemde voorwerpen verschijnen en weer verdwijnen.

Met The Centre for the Less Good Idea en Studios Kabako willen Kentridge en Linyekula (podium)kunstenaars, zowel jonge als meer ervaren makers, de ruimte, mogelijkheden en inspiratie bieden om te werken aan een oeuvre.

Voor Amsterdam selecteerden ze werk op verschillende gronden: Linyekula biedt twee jonge makers de gelegenheid om nieuw werk als work-in-progress te toetsen aan het Nederlandse publiek; Kentridge koos presentaties uit alle seizoenen die tot nu toe in The Centre werden georganiseerd.

Let op: The Invisible Exhibition is van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni te zien en heeft beperkte capaciteit.

Tijden:
Vrijdag 7 juni: 16: 00 – 23:00 uur
Zaterdag 8 juni: 14:00 – 24:00 uur
Zondag 9 juni: 14:00 – 23:00 uur

Je kunt één of meer programmaonderdelen kiezen. Kijk voor meer informatie op: Frascati theater.nl

© Zivanai Matangi

vehicle-zivanai matangi
© Zivanai Matangi 11

Vehicle

Als je wilt weten hoe een autoportier klinkt als het bespeelt wordt met een strijkstok dan moet je naar de performance Vehicle!

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Gerhard Marx heeft delen van klassieke snaarinstrumenten aan losse auto onderdelen gemonteerd daaruit is de installatie Vehicle uitgekomen.

Tijdens de performances in de installatie, improviseren Marx en Shane Cooper (bassist, componist en producer uit Kaapstad) met de verschillende onorthodoxe instrumenten zoals knipperlichten, ruitenwissers en koplampen. Tegelijk klinkt een tekst van schrijver Toast Coetzer over een autorit van Kaapstad naar Johannesburg. Ga dat zien en horen!

Let op: Vehicle is van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni te zien.

Installatie:
Vrijdag 7 juni: 16: 00 – 23:00 uur
Zaterdag 8 juni: 14:00 – 24:00 uur
Zondag 9 juni: 14:00 – 23:00 uur

Performance (duur: 30 minuten)
Vrijdag 7 juni: 19: 30 en 22:30 uur
Zaterdag 8 juni: 15:30, 18:30, 19:30 en 23: 00 uur
Zondag 9 juni: 15:00, 18:30 en 22:30 uur

Kijk voor meer informatie op: Frascati theater.nl

Listening Party Eddy De Clercq

De Belg Eddy de Clercq woont en werkt in Amsterdam en houdt al jaren een blog genaamd Soul Safari bij over Afrikaanse muziek.

De Clercq heeft afgelopen 12 jaar door Zuid-Afrika gereisd op zoek naar hedendaagse en traditionele muziek. Daarnaast brengt hij ‘vergeten’ Zuid-Afrikaanse muziek uit op zijn Ubuntu Publishing label.

Op dit feestje Listening party draait De Clercq zijn favoriete nummers uit zijn eigen rijke archief met muziek vanaf 1940 tot vandaag.


Voor degene die naar de voorstelling Cion; Requiem of Ravel’s Bolero gaan is het belangrijk om te weten dat Listening Party aansluit op de voorstelling. Locatie: in de Rotonde van het Internationaal Theater Amsterdam. Voor meer informatie kijk op: ita.nl

Vergeet niet een kijkje te nemen op de blog van Eddy: Soul Safari.com

Pelléas et Mélisande
© Pelléas et Mélisande © Petrovsky & Ramone

Opera in het park: Pelléas et Mélisande

Op dinsdag 18 juni om 19:30 uur presenteert het Holland Festival traditiegetrouw in het Park Frankendael een openair-operavoorstelling. De voorstelling wordt tegelijkertijd met de voorstelling in Nationale Opera & Ballet op een groot scherm vertoond.

Neem je picknickmand mee en geniet dit jaar van de operavoorstelling Pelléas et Mélisande.

Waar gaat de operavoorstelling Pelléas et Mélisande over?

Het mysterieuze familiedrama van Pelléas et Mélisande is gebaseerd op het toneelstuk van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck over een driehoeksverhouding tussen de twee halfbroers Golaud en Pelléas en het meisje Mélisande.

Golaud, kleinzoon van koning Arkel, treft bij een bron een verward en verdrietig meisje aan: Mélisande. Na hun huwelijk neemt zij met Golaud haar intrek in het kasteel. Daar woont ook Golauds jongere halfbroer Pelléas. Mélisande en Pelléas worden verliefd op elkaar. Op hetzelfde moment dat Golaud een ongeluk met zijn paard krijgt, laat zij al spelend haar trouwring in het water vallen. Klinkt spannend of niet?

Let op: de voorstelling duurt 3:15 uur. Vergeet niet een kussen en/of een dekentje mee te nemen.

Voor meer informatie: Opera in het Park en op HF Mélisande en Pelléas.

Eyes on Robert

Op 18 juni opent in de Melkweg Expo de tentoonstelling Eyes on Robert.

De hedendaagse fotografen Ari Versluis, Daan Couzijn, Dustin Thierry, Dylan van Vliet, Ferry van der Nat, Henri Verhoef, Martijn Mendel en Vytautas Kumza laten zich inspireren door het werk van fotograaf Robert Mapplethorpe.

Hoe staat het met de verbeelding van seksualiteit in de huidige beeldcultuur? In een tijd van toenemende preutsheid is Mapplethorpe’s werk, 30 jaar na zijn dood, misschien wel actueler dan ooit.

Mapplethorpe werd beroemd om zijn iconische naakten, portretten van beroemdheden en het vastleggen van de New Yorkse SM-scene in de jaren ’70 en ‘80. Daarbij verlegde hij artistieke grenzen en doorbrak hij taboes.

Let op: Gratis entree van dinsdag tot en met zondag 11.00 – 23:00 uur.

Voor meer informatie kijk op: Melkweg Expo

Vergeet niet de gratis de Holland Festival-app. te downloaden.

Daarmee ben je altijd op de hoogte van het festival.. Met de app kun je het volledige programma bekijken, festivalfavorieten toevoegen aan je agenda toevoegen, trailers bekijken, festivallocaties opzoeken, (bijna) alle programmaboeken downloaden en livestreams bekijken van inleidingen en niet te vergeten online stemmen op de VPRO-publieksfavoriet.

Ga jij er heen? Welke gratis tentoonstelling ga jij bezoeken?

Wil je meer informatie over wat er allemaal te zien is op het festival kijk dan hier: Holland Festival.nl en op de app natuurlijk!

Liefs en veel plezier op HF 2019!

SandraSandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

    • Dank je wel Caro voor het lezen en enorm bedankt voor het volgen en lezen van mijn blog! Dank dat je mij alweer vijf jaar leest! Heel veel liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.