Afgelopen vrijdag heb ik de nieuwe tentoonstelling Hollandse Meesters uit Boedapest mogen bezoeken tijdens een preview in het Frans Halsmuseum.
Alle schilderijen komen uit het Szépművészeti Múzeum in Hongarije. Dit museum heeft met ruim vijfhonderd schilderijen op vier na de grootste collectie Noord- en Zuidhollandse kunst ter wereld.
In het Frans Hals Museum zijn 57 schilderijen en 27 tekeningen weer even thuis.
Op dit moment wordt het Szépművészeti Múzeum in gerenoveerd en zijn de schilderijen weer even op de plek waar ze geschilderd werden
Normaal begin ik altijd aan het eind met het vertellen over campagnebeeld van de tentoonstelling. Vandaag begin ik ermee.
Op de poster staat het schilderij Portret van een 25 jarige vrouw afgebeeld. Het is gemaakt door Frans Pietersz de Grebber.
Je hebt het waarschijnlijk ergens voorbij zien komen. Maar heb je er wel naar gekeken?
Ik vermoed van niet. Ik geef je een paar kiektips mee zodat je de volgende keer als je de poster tegenkomt er naar kunt kijken. Ben je er klaar voor?
De kraag om haar nek heet een molensteenkraag. De strikken op haar zwarte jurk zijn vastgemaakt met gouden spelden. Op de foto is het niet te zien (maar wel goed op de poster) linksboven staat een opschrift Aetatis 25. Dit verwijst naar de leeftijd van dit onbekende meisje.
Haar rechterhand rust op een tapijt. Wat een contrast! De kleuren spatten van het doek. Het is ook nog eens een bijzonder mooi tapijtje met daarop een kan of vaas, een vogel, bloemen en takken.
Ik denk dat iedereen aangetrokken wordt naar de blik van het meisje op het Meisjesportret (1630/31) van Jan Lievens.
Welke voorwerpen of etenswaren horen volgens jou bij een stilleven?
Ik denk aan een kan, perziken, een tafel met kleed, slakken, bloemen,een fruitschaal, een kaas met daarnaast een mes.
Kunstenaar Adriane Coorte dacht aan twee walnoten.
Op het schilderij Twee Walnoten (1702 – 10,9 x 15,6) staan deze op ware grootte afgebeeld. Ze lijken reusachtig, maar dit is echt hun werkelijke grote. Coorte heeft ze eerst geschilderd op papier en daarna geplakt op karton.
Toen ik het schilderij Boslandschap (1650/52) van Jan Lagoor zag was ik op slag verliefd.
De kleur groen springt eruit en het lijkt of er geen mensen zijn te vinden in het landschap. Maar dat is niet zo. Als je naar de tentoonstelling gaat, ga dan op zoek naar de herderin met de kudde schapen en de twee manen die lopen achter de struiken in het schilderij. Ik moest echt heel goed kijken voor ik ze vond.
Mijn aandacht bij het zien van het schilderij De rustige zee (1646/50) van Jan van Goyen ging meteen naar de wolkenlucht.
Ik vind het nog steeds een erg bijzonder schilderij omdat bijna vier vijfde ervan bestaat uit wolken. Op de grond gebeurd er van alles.
Het schilderij De parabel van de verborgen schat is ontstaan in de werkplaats van Rembrandt ontstaan.
Mogelijk hebben verschillende kunstenaars aan het schilderij gewerkt. De afmeting van dit schilderij is 1635 – 70,5 x 90 cm. Het zilverwerk is erg mooi geschilderd.
Deze twee portretten zijn van Frans Hals uit het Szépművészeti Múzeum. Het is onbekend wie deze heren zijn. Zijn het dezelfde mannen?
Frans Hals was de beste Haarlemse portretschilder van de zeventiende eeuw.
Het eerste schilderij dateert uit 1634 staat een onbekende man van 26 jaar oud. Het schilderij daaronder heeft Frans Hals ongeveer in 1652/54 geschilderd. Ruim twintig jaar later.
Mijn gevoel zegt dat dit een en dezelfde man is. Zou het?
Ik heb sterk het gevoel van wel. Ik heb op het internet gezocht maar kon er niets over vinden. De losse penseelstreken op het rechter schilderij zijn “modern” te noemen voor die tijd.
Pieter Saenredam was een kunstenaar die zich specialiseerde in het schilderen van kerkinterieurs.
Zo te zien kon hij dat erg goed. In de tentoonstelling zijn twee schilderijen te zien die dezelfde naam “Interieur van de Nieuwe Kerk in Haarlem” hebben. De curator vertelde dat hij deze schilderde vanuit verschillende perspectieven.
Het schilderij rechts maakte hij in 1652 en is te zien in de vaste collectie van het Frans Hals Museum, het schilderij links maakte de kunstenaar een jaar later.
Deze hangt normaliter in het Szépművészeti Múzeum. Nu hangen ze eventjes naast elkaar. Zie jij de verschillen?
Van mijlenver herken ik nu Jan Steen op zijn schilderijen, zo ook op “Vrolijk Gezelschap – de kattenfamilie” (1673-75).
Jan Steen zit in een stoel met zijn linkerarm uitgestrekt.Het moraal op dit schilderij is dat ouders hun slechte gewoontes doorgeven aan hun kinderen.
Mijn favoriet is een tekening.
Mijn favoriet in de tentoonstelling is een tekening van Adriaen van de Velde.
In het Rijksmuseum heb ik naar zijn landschappen mogen kijken. Hij maakte een paar historiestukken, zoals deze Hagar en Engel. Er is geen schilderij van hem bekend met dit tafereel.
Waarschijnlijk is dit een voorstudie van een schilderij. Jammer dat hij hier nooit aan toegekomen is.
De tentoonstelling Hollandse Meesters uit Boedapest. Topstukken uit het Szépművészeti Múzeum en is tot 13 februari 2017 te zien.
Ik heb genoten. Een muststee voor de regenachtige en winterse dagen. Voor meer info kiek hier!
Ben jij al naar de tentoonstelling geweest? Wat vond je ervan?
Liefs,
Sandra
Dank weer Sandra. Ik zal goed opletten tijdens mijn bezoek.
Heel goed Inez. Kiek ze! Liefs, Sandra
leerzaam mooie stuk
Dank je wel Caroline!