Haarlemse Schilderkunst

Hollandse Meesters uit Boedapest. Frans Halsmuseum
Afgelopen vrijdag heb ik de nieuwe tentoonstelling Hollandse Meesters uit Boedapest mogen bezoeken tijdens een preview in het Frans Halsmuseum.

Alle schilderijen komen uit het Szépművészeti Múzeum in Hongarije. Dit museum heeft met ruim vijfhonderd schilderijen op vier na de grootste collectie Noord- en Zuidhollandse kunst ter wereld.

57 schilderijen en 27 tekeningen weer even thuis.

Op dit moment wordt het Szépművészeti Múzeum in gerenoveerd en zijn de schilderijen weer even op de plek waar ze geschilderd werden

Normaal begin ik altijd aan het eind met het vertellen over het affiche van de tentoonstelling. Vandaag start ik ermee.
Portret van een 25 jarige vrouw de Grebber
Op het affiche staat het schilderij Portret van een 25 jarige vrouw afgebeeld. Het is gemaakt door Frans Pietersz de Grebber.

Je hebt het waarschijnlijk ergens voorbij zien komen. Maar heb je er wel naar gekeken? Ik vermoed van niet. Ik geef je een paar kiektips mee zodat je de volgende keer als je de poster tegenkomt er naar kunt kijken. Ben je er klaar voor?

De kraag om haar nek heet een molensteenkraag. De strikken op haar zwarte jurk zijn vastgemaakt met  gouden spelden. Op de foto is het niet te zien (maar wel op de poster) linksboven staat een opschrift Aetatis 25. Dit verwijst naar de leeftijd van dit onbekende meisje.

Haar rechterhand rust op een tapijt. Wat een contrast! De kleuren spatten van het doek. Het is ook nog eens een bijzonder mooi tapijtje met daarop een kan of vaas, een vogel, bloemen en takken.

Jan Lievens Meisjesportret

Kiek niet naar meisje, maar naar haar lange manen.

Ik denk dat iedereen aangetrokken wordt naar de blik van het meisje (rechts). Het meisje kijkt naar boven. Het is een van de apartste blikken die ik heb gezien op een schilderij. Maar om eerlijk te zijn richtte ik mij daar niet op. Het viel mij op dat haar lange haren eén lijken te worden met het mantel dat om haar schouders zit en ook met het achtergrond.  Door het  diadeem wordt dit verbroken.

Voordat ik het vergeet Jan Lievens heeft Meisjesportret (1630/31) geschilderd.

Twee Walnoten adriaen coorte Boslandschap jan lagoor
Welke voorwerpen of etenswaren horen volgens jou bij een stilleven?

Ik denk aan een kan, perziken, een tafel met kleed, slakken, bloemen,een  fruitschaal, een kaas met daarnaast een mes.  Waar ik niet op zou komen zijn walnoten. Of twee walnoten.

Maar kunstenaar Adriane Coorte dacht daar juist wel aan. Op het schilderij Twee Walnoten (1702 – 10,9 x 15,6) staan deze op ware grootte afgebeeld.  Ze lijken reusachtig, maar dit is echt hun werkelijke grote.  Coorte heeft ze eerst geschilderd op papier en daarna geplakt op karton.

Groen en  mini mensen.

Toen ik het schilderij Boslandschap (1650/52) van Jan Lagoor zag was ik op slag verliefd. De kleur groen springt eruit en het lijkt of er geen mensen zijn te vinden in het landschap.  Maar dat is niet zo. Als je naar de tentoonstelling gaat , ga dan op zoek naar de herderin met de kudde schapen en de twee manen die lopen achter de struiken in het schilderij. Ik moest echt heel goed kijken voor ik ze vond.

De rustige zee Jan van Goyen  De rustige zee Jan van Goyen
Mijn aandacht bij het zien van het schilderij De rustige zee (1646/50) van Jan van Goyen ging meteen naar de wolkenlucht.

Ik vind het nog steeds een erg bijzonder schilderij omdat bijna vier vijfde ervan  bestaat uit wolken. Op de “voorgrond” van het schilderij speelt zich van alles af.

De parabel van de verborgen schat

Zie jij het of er verschillende kunstenaars aan dit schilderij hebben gewerkt?

Dit schilderij is in de werkplaats van Rembrandt ontstaan. Mogelijk hebben verschillende kunstenaars aan “De parabel van de verborgen schat” (1635 – 70,5 x 90 cm) gewerkt. Ikzelf kon het niet zien aan de verschillende technieken. Wat mij wel opviel is dat het zilverwerk erg mooi geschilderd is.

20161111_12533120161111_125313

Twee portretten van Frans Hals. Zijn het dezelfde mannen?

Frans Hals was de beste Haarlemse portretschilder van de zeventiende eeuw. In de tentoonstelling zijn schilderijen (twee portretten) te zien. Op schilderij links (1634) staat een onbekende man van 26 jaar oud. Het schilderij rechts heeft Frans Hals ongeveer in 1652/54 geschilderd. Ruim twintig jaar later.

Mijn gevoel zegt dat dit een en dezelfde man is. Zou het? 

Ik heb sterk het gevoel van wel. Ik heb op het internet gezocht  maar kon er niets over vinden. De losse penseelstreken op het rechter schilderij zijn “modern” te noemen voor die tijd.

Interieur van de Nieuwe Kerk in Haarlem Pieter Saendrem
Zoek de verschillen.

Pieter Saenredam was een kunstenaar die zich specialiseerde in het schilderen van kerkinterieurs.  Zo te zien kon hij dat erg goed.  In de tentoonstelling zijn twee schilderijen te zien die dezelfde naam “Interieur van de Nieuwe Kerk in Haarlem” hebben.  De curator vertelde dat hij deze schilderde vanuit verschillende perspectieven.

Het schilderij rechts maakte hij in 1652 en is te zien in de vaste collectie van het Frans Hals Museum, het schilderij links maakte de kunstenaar een jaar later. Deze hangt normaliter in het Szépművészeti Múzeum. Nu hangen ze eventjes naast elkaar.  Zie jij de verschillen?

20161111_123217 20161111_123224

Ik zie, ik zie Jan Steen.

Van mijlenver herken ik nu Jan Steen op zijn schilderijen. Ik vind het zo leuk dat ik dat zie. Zo, ook op dit schilderij “ Vrolijk Gezelschap – de kattenfamilie” (1673-75). Het moraal op dit schilderij is dat ouders hun slechte gewoontes doorgeven aan hun kinderen.  Zoals de jongen die zijn mond aan de kan zet.  Zie jij Jan Steen ook?  Het antwoord vind je onderaan in het stuk.

Mijn favoriet is een tekening.

adriaen van de velde hagar en de engel

Mijn favoriet in de tentoonstelling is een tekening van Adriaen van de Velde.

In het Rijksmuseum heb ik naar zijn landschappen mogen kijken.  Hij maakte een paar historiestukken, zoals deze Hagar en Engel. Er is geen schilderij van hem bekend met dit tafereel. Waarschijnlijk is dit een voorstudie van een schilderij. Jammer dat hij hier nooit aan toegekomen is.

Tot wanneer?

De tentoonstelling Hollandse Meesters uit Boedapest. Topstukken uit het Szépművészeti Múzeum is een echte kiek-avontuur en is tot 13 februari 2017 te zien. Doe je wandelschoenen aan en kijk naar de portretten, genrestukken, stillevens, landschappen, historiestukken en tekeningen.

Ik heb genoten. Een muststee voor de regenachtige en winterse dagen. Voor meer info kiek hier!

Ben jij al naar de tentoonstelling geweest? Wat vond je ervan?

Liefs,

Sandra

 PS: Jan Steen is degene in de stoel zit met zijn linkerarm uitgestrekt.  

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.