Helmut de Feminist

Morgen opent FOAM haar deuren voor de fototentoonstelling Helmut Newton A Retrospective.

Het is een overzichtstentoonstelling van een vrijzinnige man: Helmut Newton. De man (die in de jaren zeventig) naast grote namen, filmsterren, politici en veel vrouwen  in een ontbloot lijf fotografeerde.

De tentoonstelling bestaat uit meer dan 200 foto’s  en sommige daarvan zijn nauwelijks getoond  De tentoonstelling is mede tot stand gekomen met de Helmut Newton Foundation in Berlijn.

Newton’s bekendste foto is  Crocodile Eeating Ballerina.

Niet zomaar een ballerina, maar een ballerina van het Pina Bausch Tanztheater Wuppertal wordt hier verslonden. Ik vind deze foto hilarisch!

In de jaren zeventig was er sprake van sterke vrouwenemancipatie en een vrijere seksuele moraal.

Newton laat deze maatschappelijke veranderingen zien in zijn foto’s. Newton dacht buiten kaders en fotografeerde vrouwen gekleed in mannenpakken. Die foto’s werden zijn grote doorbraak. Het schijnt dat Newton zichzelf zag als een feminist. De foto waarop een vrouw een sigaret aansteekt is Newton’s vrouw June.

In de expositie zijn er een drietal  X-Ray foto’s te zien.

Twee daarvan zijn advertenties (1994) voor Van Cleefs en Arpels die hebben gestaan in de Franse Vogue. De High Heeled Shoe is een advertentie voor een schoen van Karl Lagerfeld.

Wat ik mooi vond om te zien is dat Newton ook met donkere modellen werkte.

De foto (links) is gemaakt in 1969 (Parijs) voor het tijdschrift Elle en de andere in 1980 in Los Angeles.

Mijn favorieten zijn de foto uit 1979 van Catherine Deneuvre en een foto die Newton maakte voor schoenenmerk Mario Valentino.

Het mooie van deze foto is dat Newton haar voorhoofd heeft weggelaten. Op de andere foto spelen de schoenen van het merk Mario Valentino de hoofdrol. De foto heeft beweging en (je moet even goed kijken) er zelfs een soort van vlakverdeling te zien. Ondanks dat zijn foto’s gedateerd zijn blijven ze tijdloos en speels.

Een andere foto die ik erg mooi vond is een zelfportret van jonge Helmut Newton uit 1936.

Newton is hier vermoedelijk zestien of zeventien jaar oud. De foto is gemaakt in Berlijn voordat hij uit Duitsland vluchtte met de komst van het nationaalsocialisme. De foto hangt bij binnenkomst rechts aan de wand.

Helmut Newton A Retrospective is te zien tot en met 4 september 2016.

Eindelijk kan ik weer eens zeggen; Amsterdam heeft weer een absolute mustsee in town! Yeah!

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.