Hoe gaat het met Katelijn?

Katelijn te gast bij Radio Kunst Kieken (2018)

Dankzij kunstkieken.nl heb ik zoveel creatieve mensen leren kennen die een bijdrage hebben geleverd aan mijn blog of dat ik hen een podium heb gegeven. Er zijn momenten dat ik terug denk aan die ontmoetingen. Dan denk ik “Hoe gaat het met…..?”.

Katelijn Bergman is oprichter van Popinnart en ook beeldend kunstenaar.

Het is nu al bijna twee jaar geleden dat ik Katelijn voor het eerst heb ontmoet. In 2018 heb Katelijn uitgenodigd bij Radio Kunst Kieken om te vertellen over Popinnart. Het eerste wat mij opviel was haar ontzettend mooie lokken! Ergens vorig week belde ik haar en vroeg haar: “Hoe gaat het je Katelijn”.

“Zijn er projecten gestopt of onderbroken vanwege de lockdown?”

“Ja,  Popinnart stond gepland voor half juni. Nog voor de lockdown (voelden we dat er ‘’iets’ zou gebeuren) hebben we meteen besloten die te annuleren. Popinnart is nu verplaatst naar half november van dit jaar”.

“En als de Corona-maatregelen worden verlengd?”

“We hebben nu nog een half jaar de tijd om daarover na te denken. Tegen die tijd kunnen we nog beslissen om het event te laten plaatsvinden met aanpassingen. We hopen natuurlijk in de “normale” vorm Popinnart te laten plaatsvinden. We zullen het zien.”

“Had je verwacht dat Popinnart een succes zou zijn?”

“Als ik ergens mijn positieve energie inzet, dan lukt het vaak wel. Zo stonden we stonden vorig jaar op Art the Haque. Dit jaar gaat dat niet door, maar hopelijk staan we er volgend jaar weer. Een ding staat vast: Popinnart blijft een nomadisch kunstcollectief. We hopen nog veel meer tentoonstellingen op locatie te gaan maken”.

Katelijn in de studio

“Wat heeft de lockdown jou gebracht?”

“De afgelopen twee jaar lag mijn focus met name op op Popinnart. Een goede vriend zei laatst dat als ik alle energie in mezelf had gestopt ipv in Popinnart, dat ik nu in New York zou zitten”.

Door de Corona-maatregelen zit ik nu gedwongen in mijn atelier. Om eerlijk te zijn, zit ik daar het liefst.

Ik kan weer dingen posten op social media. Onlangs heb ik mijn site vernieuwd. Ik heb weer aandacht voor mijn eigen dingen. Zo heb ik vandaag een mailing de deur uit gedaan en ik heb opdrachten aangenomen. De komende weken ga ik zes portretten schilderen.

Door het thuiszitten ben ik er achter gekomen dat ik uiteindelijk weer schilderlessen wil geven.

Ik heb dat vroeger ook gedaan. Ik heb daar nu de tijd en meer ruimte voor. In de toekomst wil ik dat wel gaan combineren met Popinnart.”

“Heb je onlangs virtuele tentoonstellingen bezocht?”

“Ja! Ik kijk vaak op galleryviewer.com. Ik vind dat ze goed de vinger aan de pols houden als het om hedendaagse kunst gaat. Als gastcurator mocht ik onlangs een collectie samenstellen. Daarnaast volg ik Showhouse JayJay, een initiatief van kunstenaars Heidi Ukkonen en Ralf Kokke en Hectobar.nl.”

“Nu de musea per 1 juni a.s. weer opengaan. Wat is de eerste tentoonstelling die je wilt zien?”

Ik wil naar het Stedelijk naar de tentoonstelling Beyond The Image van Bertien van Manen. Tegelijkertijd is er ook een tentoonstelling van haar in Gallery Hero

“Met welke kunstenaar  zou je één week opgesloten willen zitten?”.

Met Tracey Emin, een Engelse kunstenaar. Ze schildert en doe van alles. Haar werk spreekt mij enorm aan en ik voel een verwantschap met haar. Ze lijkt mij een lekker gek wijf om mee door te zakken.

“In welk museum zou je één nacht en twee dagen opgesloten willen zitten?”.

In het Whitney Museum in New York: één van de van de fijnste musea op de wereld, vind ik.

“Wat ga je als eerste doen als de lockdown voorbij is?”

Naar De Ysbreker en daar op het terras zitten!

 Hi Katelijn, Ik wens je veel schilderplezier de komende tijd!  Wist je dat de foto “Turkse meisjes tijdens feest Schiedam” (1977) van Bertien van Manen gebruikt is als campagnebeeld? Dat was voor de tentoonstelling “Ik ben een geboren Buitenlander” in het Stedelijk ergens in 2017. Tot snel weer een keer! Liefs Sandra  

Ben je nieuwsgierig naar Katelijn en haar projecten? Kijk dan op haar site: Katelijnbergman.nl

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.