Hoe gaat het met Karski & Beyond?

Als je Karski and Beyond nog niet kent, dan heb je de afgelopen dagen misschien wel iets over hun gehoord. Het streetart duo heeft hun eerste doodbedreiging gehad vanwege hun schildering “Mural of Change”.

Het duo bestaat uit Roy Valk (1974) en Roelof Schierbeek (1983). Ze werken sinds 2012 samen en hebben in verschillende landen muurschilderingen gemaakt.

  • Herman Brood & Rembrandt

Karski and Beyond volg ik al sinds ze werden uitgeroepen tot winnaar van de Street Art Award voor de beste muurschildering van Nederland in 2017.

De muurschildering van Rembrandt en Herman Brood aan de Nieuwe Doelen  paradeert nog steeds op mijn Instagram account.

Roy a.k.a. Karski heb ik (terwijl ik een haaroliemasker in had en snakte naar junkfood) leren kennen in 2018.

Het duo was bezig met het zetten van een 1.60 meter lange mural bij de Foodstrip en A2. Ik was eerst aan het twijfelen of ik uit de auto zou stappen (vanwege hoe ik eruit zag) maar ben toch op het duo afgelopen.

“Zijn er projecten gestopt of onderbroken tijdens de lockdown?”.

Ja, er zijn voornamelijk projecten niet doorgegaan omdat we het land  niet uit kunnen. De hele wereld is nu in lockdown. Kroatië ging deze week niet door. De klussen in Rusland en Japan zijn voor dit jaar geannuleerd.

Daarnaast gaan alle festivals niet meer door. Op festivals zoals Awakenings schilderen we live. We merken dat bedrijven, steeds vaker zeggen we “meeten” na corona. Bij elkaar opgeteld zijn er 10 á 15 klussen niet doorgegaan. Begrijpelijk maar voor ons erg jammer omdat wij vooral willen creëren en scheppen.

Mural of Change - Den Haag
Mural of Change – Den Haag

“Wat doen jullie nu en wat gaan jullie doen?”

Gelukkig zijn er genoeg andere activiteiten doorgaan. We zitten niet stil. Onlangs hebben we een  schildering “Mural of Change” afgerond in Den Haag voor Justice & Peace. Het is mooi en relevant om aandacht te vragen voor de mensenrechtenactivisten van vandaag. We hebben gekozen om Greta Thunberg, Berta Cáceres en Vitali Safarov te portretteren.

Er is vooral commotie ontstaan over dat wij activist Thunberg hebben geschilderd.

Inmiddels zijn wij beticht van het maken van een politiek statement. Wij hebben geen enkele politieke motivatie achter deze schildering.  Onze kunst heeft in geen enkele vorm van politieke betrokkenheid.

“Ik kom (net 5 minuten geleden) vanuit een meeting met de UN. De verenigde Naties bestaan dit jaar 75 jaar. Zij willen dat wij een grote schildering gaan maken”.

Vet!

(lacht) *

“Zijn jullie bezig met een Lockdown- mural?”

Nee, maar we zijn nu bezig met de voorbereidingen van een grote muur met als onderwerp “Het Nieuwe Normaal” wat het nieuwe normaal niet is.  We gaan een grote muur creëren / overschilderen bij het kruispunt van de Weesperstraat – Sarphatistraat. We starten op 18 juni aanstaande.

“Voelt het nieuwe normaal niet een kleine beetje normaal? Jullie werken immers met een half gelaatsmasker?”

Nee, niet echt. Iedereen moet doen wat hij of zij wilt.  Ik werk inderdaad met een masker op om mezelf te beschermen tegen de gassen van de verf.

“Heb je onlangs virtuele tentoonstellingen bezocht?”.

Niet specifiek. Ik kijk vooral online naar kunst in publieke ruimtes.  Op Instagram volg ik @telmomiel, @super A en @satone_satone_satone.

“Nu de musea vandaag weer opengaan. Wat is de eerste tentoonstelling die je wilt zien?”

Ik zou wel weer eens foto expositie in het FOAM willen zien.  Ik reed laatst lang het Rijksmuseum en zei tegen mijn vriendin “ daar moeten we een keer heen”. Zij is nog nooit naar het Rijksmuseum geweest.

“Met welk kunstenaar zou je één week opgesloten willen zitten?”.

Met graffiti -artiest Felipe Pantone. Ik vind dat hij onwijs goed werk maakt. Zijn carrière is in een vogelvlucht gegaan. Ik vind de combinatie van zwart, wit en kleur esthetisch. Ik zou met hem praten over hoe hij zijn paden heeft bewandeld en vragen naar zijn werkmethode. Je bent immers nooit te oud om te leren.  Bovendien vind ik het een sympathieke gast, ik denk dat ik met hem wel een week kan uit houden.

“In welk museum zou je één nacht en twee dagen opgesloten willen zitten?”.

Het Guggenheim in New York, dan zou ik tijd genoeg hebben om alles te bekijken en in mij op te nemen. Als ik daar in de nacht zit zou ik ook wel wat willen toevoegen.

“Over nacht gesproken. Jullie werken ook vaak in de nacht. Hoe zie je dan het verschil in kleuren? Of kleurgebruik? Ehm.. je snapt wel wat ik bedoel.”

In de nacht zie je de kleuren niet. We werken in de avond met een projector die de afbeelding projecteert op de muur.

“Oh. Je zet dan de contouren?”

Juist. Dan staat alles in een keer goed met de juiste verhouding. De rest werken wij uit via een foto of print.

“Wat ga je als eerste doen als de lockdown voorbij is?”

Een feestje bezoeken en dansen. Ik mis het sociale.  Verder gaat alles gewoon door.

Roy, wat een toffe gast ben je toch! Ondanks jouw drukke agenda heb je de tijd voor mij gemaakt. Daarvoor mijn dank. Ik wip binnenkort langs bij jullie nieuwe mural. Heel veel liefs, Sandra

Ben je nieuwsgierig naar de projecten van Karski & Beyond? Kijk dan op: Karski and Beyond.com

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.