Hou vol met Het Parool

First Flower Painting - Koen Ebeling Koning
Voorpagina Het Parool 9 mei 2020
First Flower Painting van Koen Ebeling Koning (1968)

Sinds 21 maart jongstleden zijn er op de voorpagina van de zaterdageditie van Het Parool ‘kunstwerken ’met de boodschap “Hou vol” te zien.

Het was de bedoeling dat de krant maar één kunstwerk op de cover van de zaterdag editie zou plaatsen. De redactie kreeg vele positieve reacties dat de redactie besloot om elke zaterdag een speciale voorpagina te maken.

Met deze voorpagina’s kunnen we een positieve boodschap op een smaakvolle manier verspreiden onder onze lezers en maken we kunst ook nog eens toegankelijk voor heel veel mensen.”

Het Parool – over Hou Vol

Het Parool heeft contact gezocht met kunstenaars voor wie zij veel bewondering hebben. De kunstenaars maken uit liefdadigheid, speciaal een nieuw werk of selecteren een bestaand werk dat bij de boodschap “Hou vol” past.

Ga je mee kunstkieken?

  • The Kite - Double Portrait (2018) - Erwin Olaf
  • Ruud van Empel
  • Streetart Frankey
  • Elspeth Diederix
  • William Kentridge
  • Dagmar Stap
  • Mary Magdalene Recieves The Holy Spirit (2019) - David LaChapelle

Laten we gaan kijken naar de allereerste Hou-vol-kunstwerk. Dit werk is gemaakt door de Britse illustrator Laurence Whitely. Voor zijn illustraties haalt hij inspiratie uit posters uit de jaren dertig.

We zien twee handen die de aardbol vasthouden en waarop Nederland, als enige land, is ingekleurd.

Zoals je ziet zijn er bij sommige kunstwerken de woorden “Hou vol” in het kunstwerk verwerkt en bij andere weer niet.

De kunstwerken die afgebeeld zijn steeds verschillend. In het ‘echt’ kan de kunstwerk een tekening, een foto, een schilderij of zoals je ziet bij kunstenaar Dagmar Stap een geborduurd werk zijn.

Heel verrast en blij werd ik van de tekening van een van mijn favoriete kunstenaars William Kentridge. In zijn tekening van een boom vind je in de takken verschillende teksten.

Tot nu toe is mijn favoriet uit de ‘Hou vol kunstwerken’ de foto van Erwin Olaf. Maar dat kan in de toekomst wel weer anders zijn.

“De foto The Kite – Double Portrait (2018) raakt mij het meest!”

Ik denk dat het komt omdat ik er als een ouder, als een moeder naar kijk.  Als ‘mama’ ben ik, juist in deze Corona-tijd (nog meer) gaan beseffen dat ik misschien de enige ben die mijn kinderen altijd, onder welke omstandigheden, hoop en troost kan brengen.

Het is nog niet duidelijk tot wanneer een kunstwerk getoond wordt op de  voorpagina van de zaterdageditie van het Parool.

De krant kijkt per week hoe lang ze met de reeks doorgaan. Ik zal deze blog, wekelijks, aanvullen met de kunstwerken.

Wat vind jij van het initiatief ‘Hou vol’ van Het Parool?

Liefs en Stay Safe,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.