Chroma

EIN-DE-LIJK ben ik weer verliefd op een tentoonstelling!  Dit keer op  Jacques Henri Lartique  – Life in Colour.

De tentoonstelling is vanaf vandaag te zien in FOAM en gisteren mocht ik em al bezoeken tussen de schilders en werklui die nog bezig waren met het opbouwen ervan.

Lartique’s foto’s zijn liefelijk, warm en intiem.  Ze stralen rust, kalmte, plezier en een soort van tijdloosheid uit.  Het is te zien dat deze man van fotograferen hield.  Op achtjarige leeftijd  in 1902 maakte hij zijn eerste foto en heeft zijn lensdop niet meer op zijn camera gezet tot aan 1986.

life i colour museum musueumblogger amsterdam foam

Pas op 69 jarige leeftijd werd hij ontdekt door een fotoagentschap.

Kort daarna had Lartique zijn eerste tentoonstelling in het MoMA in New York.  Zij bekendheid kwam drie jaar later bij het uitbrengen van zijn fotoboeken.  De laatste jaren van zijn leven werkte Lartique veel voor modebladen.

In totaal bestaat zijn ouvre uit 117.577 zwart-wit negatieven waarvan 40% aan kleurenfoto’s.  In 1911 begon Lartique met het samenstellen van fotoboeken en in 1912 maakt hij zijn eerste kleurenfoto.  De meeste foto’s die tentoongesteld zijn, zijn afkomstig uit die boeken.

life in colour foam museumblogger jacques henri lartique  IMG_2612

IMG_2603 IMG_2607

Mustsee!

De foto’s van de ochtendmist waar Lartique vanuit zijn raam iedere ochtend naar keek zijn prachtig om te zien. De straten van Cuba en Italië zijn alledaags en schitterend.  Ook de foto waarop Pablo Picasso staat mag je niet missen.  Het zijn speelse foto’s waar jij misschien ook verliefd op zult worden.  I love them all!

Tot wanneer?

Jacques Henri Lartique  – Life in Colour is te zien tot en met 3 april 2016.

Naast fotograaf was Lartique ook een kunstschilder.  Ik hoop dat een van de musea’s zich geroepen voelt om een tentoonstelling van zijn kunstwerken te maken.

FOAM bedankt dat vooraf mocht komen kieken.  Het was een hele speciale ervaring die ik niet meer vergeten zal.! In fotoformaat uitgedrukt: 1000000 X 300 x 122 cm!

Voor meer informatie kiek hier!

Als je jouw ogen wilt liefkozen ga dan naar deze tentoonstelling!

Liefs,

Sandra

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.