60 sec KunstKijken: ‘Jupiter als kind gevoed met melk van de geit Amalthea (naar een schilderij van Jacob Jordaens)’ – Schelte Adamsz Bolswert

  • Amsterdams-Schouwtoneel-gesticht-in-t-jaar-1637-1658-Salomon-Savery
  • Scene-Schouwburg-uit-de-voorstelling-Vliegende-Mercurius-in-Didos-doot-1774-naar-Willem-Writs-Simon-Fokke
  • De brand in de Schouwburg met toeschouwers aan de overkant van de Keizersgracht 1772-Jacobus Buys

Ik heb nooit geweten dat er in Amsterdam aan de Keizersgracht zich ooit een houten schouwburg bevond. In 1637 werd deze gebouwd. In de zeventiende en achttiende eeuw was de schouwburg dé uitgaansgelegenheid in Amsterdam.

Het mooie ervan was dat alle Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking het theater konden bezoeken. De kaarten voor de loges waren het duurst. Er was een vloer met staanplaatsen en in werkelijkheid het drukst. De staanplaatsen kostte vier stuivers (5 cent).

Op 11 mei 1772 brandde de schouwburg tot de grond toe af. Het vuur ontstond tijdens een drukbezochte theateravond. Bij de brand kwamen ongeveer 31 mensen om het leven. In 1894 werd een nieuw theater (het huidige Stadsschouwburg Amsterdam)gebouwd aan het Leidseplein.

  • Jupiter als kind gevoed met melk van de geit Amalthea naar een schilderij van Jacob Jordaens - Schelte Adamsz

In de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam zijn een aantal stukken uit de geschiedenis van de ‘houten’ schouwburg te zien.

Uit de brand zijn er wat papieren gered waaronder toegangskaartjes en een gravure ‘Jupiter als kind gevoed met melk van de geit Amalthea naar een schilderij van Jacob Jordaens’ (1640/59) van kopersnijder en graveur Schelte Adamsz Bolswert (1568 – 1659).

Het schilderij ‘Jupiter als kind gevoed door de geit Almalthée’ van Jordaens hangt momenteel (ja ik het het opgezocht) in het Louvre in zaal 848, in de Richelieu vleugel van niveau 2.

Ga je mee KunstKijken naar ‘Jupiter als kind gevoed met melk van de geit Amalthea naar een schilderij van Jacob Jordaens’ Schelte Adamsz Bolswert. Volg je mij al op mijn YouTube kanaal Kunstkijken met Sandra?

Het verhaal gaat als volg; Op de berg Ida op Kreta wordt Jupiter als kind verborgen door zijn moeder Rhea voor zijn vader Saturnus. Saturnus wilde namelijk niet dat hij door zijn nakomelingen van de troon zou worden verstoten. Zijn eerste vijf kinderen verslond hij. Na het baren gaf Rhea Saturnus een steen te eten en bracht Jupiter naar de berg Ida zodat hij aan de wraak zijn vader Saturnus kan ontsnappen. De nimf Adrasteus voedt Jupiter met melk van de geit Amalthea. Als Jupiter volwassen is geeft hij zijn vader een braakmiddel zodat de vijf kinderen worden bevrijd.

We zien de geit Amalthea die gemolken wordt door de nimf voor Jupiter. Rechts op de prent zien we een Jupiter met een zuigflesje in zijn hand. Links zien we een blije lachende Sater met een tamboerijn in zijn hand.

Wil je deze ‘super-prachtige prent in ook het echt zien? Ik kan je nu alvast vertellen dat de prent in het echt nog mooier is dan in mijn filmpje! Het kan nog tot en met 26 mei 2024 in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam.

KunstKijken kan hier: 60 sec KunstKijken: Jupiter als kind gevoed met melk van de geit Amalthea naar een schilderij van Jacob Jordaens’ Schelte Adamsz Bolswert

Een fijne zondag!

Liefs,Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. Hallo Sandra, wat leuk dat je over de schatkamer in het pràchtige Stadsarchief schrijft. Leuk om je daar te hebben gezien vorige week. En het lijkt me ook leuk om samen te hosten en rond te leiden tijdens de middag
    Monumenten dagen. Groet van Paulien ( vh stadsdeel Zuid)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.