Secret Love

Na Stockholm is de tentoonstelling Secret Love te zien in Amsterdam in het Tropenmseum,

Secret Love is een kunsttentoonstelling over het taboe in China rondom lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en trangsgenders (LHBT’s).

Ondanks het taboe hebben er in China positieve veranderingen plaatsgevonden met betrekking tot seksuele diversiteit.

De tentoonstelling toont werken van twaalf (waarvan drie vrouw) Chinese kunstenaars.

De kunstwerken zijn bijeengebracht om door de taboes omgeven liefde zichtbaar te maken. Het merendeel van deze kunstwerken zijn ontstaan in de afgelopen vijftien jaar en veel van de kunstenaars zijn relatief jong.

In de afgelopen decennia heeft China een snelle en drastische economische ontwikkeling doorgemaakt.

Dat heeft geleid tot ingrijpende maatschappelijke veranderingen. Zo is in 1997 vastgesteld dat homoseksualiteit niet meer strafbaar mag worden gesteld. In 2001 is homoseksualiteit verwijderd van de lijst van psychische aandoeningen.

IMG_9097 IMG_9100

Tot mijn verbazing is het een zeer kleine tentoonstelling. De meeste foto’s zijn nogal gewoontjes of juist teveel gefotoshopt.  Wat wel erg duidelijk overkomt is dat alle kunstenaars dezelfde boodschap hebben namelijk: Love has no gender!

Er zijn twee kunstwerken die de moeite waard zijn om te bekijken.

De wand met knipselwerken van Xiyadie.  Xiyadie is een boer uit een klein dorp in de Noordelijke provincie Shaanxi.

Met zijn schaar geeft hij uiting aan de problemen van een homoseksueel bestaan in een landelijk dorp en zijn verlangen om zichzelf te zijn. Xiyadie is een pseudoniem dat Siberische vlinder betekent. Hij gebruikt het om zijn identiteit te beschermen. Net zoals veel andere homoseksuelen Chinezen is hij getrouwd en heeft hij twee kinderen die in de twintig zijn.

De video New Beijng, New Marriage van Fan Pop. is een mustsee!

Twee homoseksuele stellen staan op een plein in het hart van Beijing.  Beiden vragen om begrip en acceptatie. De wisselende reacties van de jonge en oude plein-gangers doen soms je haren overeind staan en van sommige reacties krijg je tranen in je ogen van blijdschap.

Secret Love is niet de mooiste tentoonstelling die ik heb gezien.

Maar is wel de eerste groepstentoonstelling van Chinese kunst met het  thema homoseksualiteit.  Dat gegeven is wel erg bijzonder. China heeft nog een lange weg te gaan, maar zoals deze man  zegt:“Such things take time”.

Secret Love is tot en met 13 september 2015 te zien. Voor meer informatie kiek hier!

Trouwens de tentoonstelling Body Art is ook nog steeds te zien.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.