Radio Kunst Kieken – uitzending 22 juni 2018

De grote zomertentoonstelling ‘Amsterdam Magisch Centrum’ van het Stedelijk Museum werpt nieuw licht op de grensoverschrijdende ontwikkelingen van de jaren zestig en op het internationale karakter van Amsterdam als laboratorium voor vernieuwingen in kunst en maatschappij.

Voor meer informatie kijk op: Stedelijk.nl

Luister hier: Ik sprak met conservator Suzanna Héman  over Amsterdam en over de tentoonstelling.

Fotocredits: Sunny Implo, bedacht door Louis van Gasteren en Fred Wessels. Foto’s gemaakt in de Cinetone Studio in Amsterdam in 1969 © Louis van Gasteren, Amsterdam

Eye brengt deze zomer nieuw werk van Alex van Warmerdam samen in een speciaal voor het filmmuseum ontworpen tentoonstelling.

Alex van Warmerdam – L’histoire kaputt is een eigenzinnige solo waarin personages, objecten en situaties tot leven komen in een raadselachtige, strak geënsceneerde setting, omkleed met groot geprojecteerde scènes uit Van Warmerdams films.

De expositie is tot en met 2 september 2018 te zien.  Voor meer informatie kijk op: Eye Film Museum.

Ik sprak met Jaap Guldemond, Director of Exhibitions/Curator bij Eye en vroeg hem om twee kunstwerken te beschrijven.

Fotocredits: Eye Film Museum

Een tapijt met verlovingsscène van Musée des Arts Décoratif

In de uitzending van Radio Kunst Kieken wordt niet alleen gesproken over kunst. Er wordt ook naar kunst gekeken! Dit keer een sneak-peak!

Vanaf 13 oktober aanstaande is de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek te zien in Museum Valkhof.

Het hoogtepunt is een selectie van 40 speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerde pagina’s uit haar gebedenboek, dat grotendeels in de Staatsbibliotheek van Berlijn wordt bewaard en gezien zijn kwetsbaarheid zelden wordt uitgeleend.

Een tapijt met verlovingsscène van Musée des Arts Décoratifs uit Parijs is er ook te zien.

Luister hier:  Conservator Yvette Driever vertelt over de voorstelling van het tapijt.

Fotocredits: Musée des Arts Décoratifs

De tentoonstelling Wild. Tekeningen naar het leven. is sinds 21 april te zien in het Cromhouthuis.

In de expositie zijn dierstudies van onder anderen Paulus Potter, en Albert Cuyp te zien. Hun tekeningen kwamen terecht in de collecties van voorname Amsterdamse verzamelaars.

Na hun overlijden schonken ze de tekingen aan de stad Amsterdam. Het Amsterdam Museum prijst zich gelukkig dat het deze zomer uit het kunstbezit van deze genereuze erflaters een kleine maar fijne tentoonstelling kan samenstellen in het Cromhouthuis, huis van verzamelaars.

De tentoonstelling is te zien tot en met 26 augustus aanstaande. Voor meer informatie: Cromhouthuis.nl

Ik sprak met curator Tom van der Molen van het Amsterdam Museum.

Fotocredits: Amsterdam Museum

Bart Verhoeven van de filmblog De Protagonisten.nl tipt elke maand de nieuwste filmhuis films.

De bioscooptips voor deze maand zijn;

In elke uitzending draai ik een nummer dat te maken heeft met een kunstenaar of kunstwerk.

Eén van de meesterwerken van de Italiaanse schilder Caravaggio is vanaf 15 december te zien in het Centraal Museum in Utrecht op de tentoonstelling Caravaggio en Europa.

Het gaat om De graflegging van Christus, een altaarstuk dat zelden wordt uitgeleend, dat voor vier weken in bruikleen wordt gegeven door het Vaticaan. De graflegging is een monumentaal altaarstuk dat zelden wordt uitgeleend. Het behoort tot de belangrijkste werken uit de collectie van de Vaticaanse musea.

Ik nam dit keer het nummer van Claudia Faniello  Caravaggio  mee. Faniello zong het nummer tijdens de Eurovision Songfestival voor Malta in 2008.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.