De cameraman en zijn kiekkast

Voor de filmliefhebber is de tentoonstelling Robby Müller – Master of Light een mustsee.

Robby Müller is geboren op het eiland Curacao. Zijn vader was een amateurfilmer.

Het is dus niet gek dat hij de opleiding camera en montage aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam gevolgd heeft.

Müller is vooral bekend geworden als de cameraman van regisseur Wim Wenders. Ik moet toegeven dat ik alleen twee documentaires van Wenders ken;  Buena Vista Social Club en Pina. Beiden vond ik fantastisch!

Ik zal proberen uit te leggen wat Müller nu zo bijzonder maakt.

Als cameraman wilt hij niet anders dan camerabewegingen maken. Hij wilt graag dat je als kijker meteen de omgeving ziet en waar de persoon zich bevindt.

Als Müller filmt dan wilt hij de mensen goed in beeld houden zonder dat hij verschillende shots neemt. Hij filmt vaak traag zodat hij de opnames bij het monteren niet hoeft te knippen en plakken. Wat Müller ook doet is als het te filmen object beweegt, dan beweegt hij met de camera mee.

Het gerucht gaat dat Müller altijd en minstens drie camera’s met zich meedroeg en dat hij voortdurend aan het filmen en fotograferen was.

Kenmerkend voor Müller is dat hij gebruikt van verschillend natuurlijk licht.

Een traditionele cameraman wilt graag zo min mogelijk kleurverschil in zijn film. Terwijl Müller bijna gretig gebruikt maakt van het gegeven licht.

In zijn films zie je dan ook tegenlicht, onderbelichte personages, weerspiegelingen of flikkerende televisies. Zijn streven is dan ook altijd om vooral natuurlijke lichtsituaties te creëren. Bij Müller geldt nog een andere regel. De beelden moeten altijd in dienst staan van het verhaal.  Dat laatste is te zien in zijn films.

Ik neem aan dat je de film Dead Man met Johnny Depp wel kent.

Daarin is bijvoorbeeld de filmtechniek van Müller goed te zien; mooie landschappen, trage lange schots, de personages en zijn omgeving zijn goed in beeld gebracht.

In de tentoonstelling hangen er grote beeldschermen waarop zijn films worden getoond.

Er zijn storyboards, tekeningen met daarop camerastandpunten en draaiboeken te zien. De tentoonstelling laat zien hoe Müller vanuit zijn camera naar de wereld kijkt. Ook kun je meekijken in zijn leven door middel van zijn videodagboeken waarin je kunt zien hoe hij inzicht krijgt  in het werken op een set.

Robby Müller – Master of Light nog tot en met 4 september aanstaande te zien is.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.