Waarnemend Kieken

IMG_0863

De winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs: Melvin Moti.

In de Hermitage kun je vanaf morgen naar de tentoonstelling Spectral Spectrum. Een solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Melvin Moti. In ons land nog onbekend maar in het buitenland maakte hij al faam. Hij  won de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs;  een stimuleringsprijs voor talent in Nederland.  Belangrijke onderwerpen in zijn werk zijn tijd, geschiedenis en het ontdekken hoe wij als mens waarnemen.

Toen ik de naam van de tentoonstelling voor het eerst hoorde kwamen er twee woorden in mij op: natuurkunde en buitenaards.  In Spectral Spectrum is niets “niet van deze wereld” te zien, maar met fysica zat ik er niet ver naast.

IMG_0856

Grondslag voor de tentoonstelling is het vroege werk van de in 2012 overleden kunstenaar  JCJ van der Heyden.

Tot 1964 maakt hij schilderijen van vliegtuigramen en hield zich daarna bezig met film, computergraphics en met bewustzijnsexperimenten. De basis voor deze tentoonstelling zijn twee documenten uit het gesloten archief van Van der Heyden. Moti onderzoekt aan de hand van deze stukken ideeën over waarneming, tijd, ruimte en bewustzijn. De tentoonstelling is heeft vier thema’s; Ruimte en bewustzijn. Tijdsexperimenten, Mythevorming en Ruimte en afwezigheid.

mia farrow, melvin moti, abn amro cultuur, amsterdam jan schoonhoven, relief

De tentoonstelling laat je kennismaken met de tijd die vanzelf doortikt.

Dat de tijd vanzelf voorbij gaat laat Moti zien aan de hand van een cover van Life Magazine waarop een verbleekte foto (door blootstelling aan licht) te zien is van Mia Farrow.  Diezelfde verbleking is ook te zien in de film Rosemary’s Baby.  Farrow komt steeds bleker in beeld, gekleed in een witte jurk.  De foto is 15 jaar oud .  Moti heeft die vergelijking  erg knap bedacht.  Of beter gezegd perfect waargenomen.

Kijken. Dit doe bijna de hele dag en je hoeft er alleen je ogen open te houden.

Met Relief R72-73 van Jan Schoonhoven wilt Moti dat we (opnieuw) bewust (leren) kijken.  In eerste instantie zie je alleen de lijnen in het kunstwerk. Naarmate je langer kijkt en begint te waarnemen; zie je de witte lijnen die inkepingen worden en zie je dat het werk uit papier en karton bestaat. Ik heb een aantal Schoonhoven’s gezien en moet bekennen dat ik  nog nooit zo bewust naar zijn werken heb gekeken. Wat een precisie werk!

melvin moti secret seals

Voor de tentoonstelling maakte Moti een serie van vier nieuwe tekeningen Secret Seals.

De tekeningen zijn gemaakt op rijstpapier en zijn gebaseerd op een boek met negentiende eeuwse documenten waarin bij hoge uitzondering afbeeldingen rituele handgebaren zijn vastgelegd.  Het is niet te zeggen wat deze handgebaren betekenen. Moti heeft ze nagetekend.  Het zijn mooie, fijne tekeningen.  Tijdens het kijken doe ik bewust de handgebaren na.  In mijn hoofd maar ook met mijn handen.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Spectral Spectrum is een kleine maar daardoor absoluut geen luchtige tentoonstelling.  Je ogen en brein worden heftig aan het werk gezet en het kwartje viel  bij mij niet in een keer.  Ik heb in totaal drie keer alle werken bekeken voordat ik alle thema’s als een geheel zag.  Het is niet alleen kunstkijken. Het is ook veel meer dan dat; ontdekken, waarnemen en registeren.  Ik ben gaan beseffen dat mijn kinderen dit nog wel iedere dag doen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn. Ook bij het ouder worden.   Wanneer is dit bij mij voor een deels opgehouden?

Neem vooral de tijd om de tentoonstelling te bekijken en te begrijpen.  Als je dit doet zul je Moti’s verbeeldingskracht zien en vooral beleven!

Tot wanneer?

Spectral Spectrum is te zien tot en met 6 maart 2016.  Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.