Einde

IMG_7429

IMG_7445  IMG_7465

IMG_7440

Nobuyoshi Araki is een van de bekendste Japanse fotografen.

Midden in de jaren 60 is hij zijn carrière begonnen. Sindsdien heeft hij tienduizenden foto’s gemaakt en meer dan 450 fotoboeken.

Photography for the Afterlife: Alluring Hell een expositie over het (dagelijks) leven en de dood.  Het neemt je op reis naar het leven van Araki.

Het leven en het hiernamaals.

De expositie begint met de serie qAradise; het hiernamaals volgens Araki. Op de foto’s  zijn bloemen, poppen  en plastic dieren tegen een donkere achtergrond te zien.  De bloemen staan voor het leven en seksualiteit en  de poppen voor het  levenloze en de dood.

De serie Sentimental Journey – Winter Journey gaat over leven met zijn geliefde Yoko waarmee hij in 1971 trouwt. Araki fotografeert de volledige huwelijksreis, de trouwfoto,  de reis, het eten en zelfs de huwelijksnacht. Eind jaren tachtig wordt Yoko terminaal ziek en sterft in januari 1990.  Hij blijft dan achter met haar kat Chiro . Deze periode heeft Araki ook vastgelegd. Wat erg ontroerend om te zien is.

De serie Sentimental Journey – Spring Journey gaat over zijn leven met Chiro. Het zijn huiselijke en zoete foto’s. In 2010, twintig jaar later dan Yoko, overlijdt Chiro

IMG_7468 IMG_7457

IMG_7451 IMG_7459

In de expositie komen Araki’s eerdere werken ook aan bod.

De serie Subway gaat over mensen in de metro anno 1972. Skyscapes zijn luchtfoto’s vanuit het huis van Araki in Tokyo. Satchin and his brother Mabo over twee broertjes. Alluring Hell/ Kinbaku zijn beschilderde  zwart- wit foto’s van vrouwen en de kunst van bondage.

Museumbeleving.

Ik vind Photography for the Afterlife: Alluring Hell een buitengewone tentoonstelling. Met name de serie over Yoko en Chiro heeft mij het meest aangegrepen. Het zijn alledaagse foto’s met een verhaal of een herinnering. De foto’s gaan over liefde en een huisdier dat zijn baasje overleefd. Ze gaan over wolken die elke dag weer anders zijn.

De foto’s laten creativiteit & intimiteit zien. Ik werd er blij en tegelijkertijd verdrietig omdat het duidelijk laat zien dat het leven vergankelijk is.

Tot wanneer?

Photography for the Afterlife: Alluring Hell is nog te zien tot en met 11 maart 2015.

Kijk voor meer informatie op: www.foam.nl

Liefs,

Sandra

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.