Mi casa es tu casa

Spaanse kunstwerken zijn in de meeste Nederlandse musea niet te vinden. In het Rijksmuseum hangen er een aantal.

Als je de Spaanse Meesters wilt zien dan zou je in principe moeten afreizen naar het Prado in Madrid, naar Parijs naar de Spaanse zalen van het Louvre en de Hermitage in St. – Petersburg. De komende maanden kun je daarvoor ook gewoon een bezoekje brengen aan de Hermitage Amsterdam.

De tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya is vanaf morgen geopend.

De Spaanse collectie komt uit de Hermitage St.- Petersburg en bestaat uit 160 schilderijen van meesters uit de Spaanse Gouden Eeuw. Daarvan hangen er nu ruim 30 in de grote zaal van het museum.

De zaal heeft dezelfde sfeer als de Spaanse Zaal in de Hermitage St.- Petersburg en de werken hangen op dezelfde plek als “thuis”.

Ooit was Amsterdam hun thuis. Tsaar Alexander I bezocht in de zomer van 1814 Amsterdam en kocht 83 werken bij galeriehouder Coesvelt.

 

In de grote zaal hangen schilderijen met religieuze dramatische afbeeldingen hangen naast schilderijen die het alledaagse Spaanse leven afbeelden.

Ik vind het een mooi contrast. De Onbevlekte Ontvangenis hangt schuin tegenover Twee vrouwen bij een raam. Beiden werken zijn van Bartolomé Esteban Murillio.

Een ander schilderij dat ik erg mooi vind is De Slijper van Antonio de Puga.

Het verhaal is duidelijk. Klanten wachten op hun mes dat geslepen wordt.

De “slijper” voelt nog even aan het mes of die scherp genoeg is. Dat zoiets simpel zo groots kan zijn.

We gaan de trappen op naar de bovenkabinetten waar 19e en 20 eeuwse Spaanse schilders hangen.

Hier vind je pas de Spaanse temperament. De schilderijen op deze verdieping zijn kleurrijker en hier voel je zo nu en dan de Spaanse zon schijnen.

Het schilderij Bij het uitgaan van de kerk van Jose Gallegos Y Arnosa is een absolute mustsee!

Ik heb een deel van het schilderij gefotografeerd zodat je het kantwerk, de rimpels op het gezicht van de oude man en de zachtheid van de haren goed zien kan. Geweldig toch? Het schilderij

De Arabier heb ik ooit in een blad zien staan. Ik had nooit verwacht dat juist achter dit schilderij een Spaanse Meester zit ! Zijn naam is. Mariano Fortuny Y Carbó,

Een andere mustsee is deze hanger.

Smaragden, goud en email zijn daarin verwerkt. Dit is het schip waarmee Colombus Amerika ontdekte.

Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya is een mooie tentoonstelling met een bijzonder slot.

Wat dat is? Dat verklap ik niet. Dat moet je echt zelf gaan zien.

Daarnaast moet je de tentoonstelling ook gaan horen. Want bij kijken blijft het niet!

De audiotour bestaat alleen maar uit muziek en brengt je letterlijk in Spaanse sferen. De Hermitage Amsterdam heeft de Nederlandse klassieke-muziek dj Von Rosenthal gevraagd om een mix te maken voor de tentoonstelling. Op tien verschillende plekken in de tentoonstelling kun een track uit de mix

Spaanse Meesters uit de Hermitage is tot 29 mei 2016 te zien.

Voor meer informatie kiek hier!

Amor,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

 1. Dag Sandra.
  Leuk dat jij zo over je museumbezoeken schrijft. Dat ga ik in de gaten houden.
  Na mijn bezoek vandaag aan de Hermitage ben ik thuis op zoek gegaan naar informatie over het schilderij ‘Bij het uitgaan van de kerk’ en daarbij kwam ik ook op jouw blog terecht. Ik ging zoeken omdat ik het een schitterend schilderij vind en bizar tegelijk. Dus ik ben het helemaal met je eens, een onvoorwaardelijke ‘must-see’. Waarom bizar? Ik vond het schilderij een hele sterke 3D-uitstraling (rot woord, uitstraling maar vooruit…) hebben en dat komt doordat het lijkt of de figuren uitgeknipte plaatjes (bijna fotootjes!) zijn, die daarna op het schilderij zijn geplakt, tegen de kerk aan. En daarmee zeg ik dus dat ik des te meer de schitterend verfijnde techniek van het schilderen bewonder van deze José Gallegos Y Arnosa. En wat mij opviel, viel andere mensen die dit schilderij bekeken ook op, hoorde ik om mij heen.
  Hartelijke groet,
  Paul

  • Dag Paul,

   Dank voor het bezoeken van mijn blog. Het is inderdaad een geweldig mooi schilderij! Dat iemand dit op deze manier op het doek kan zetten is al noemenswaardig.
   En als jij een mustsee voor mij heb, dan hoor ik dat graag!

   Groet,
   Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.