Kunstkijken: Willem Rooseboom

Het is vrijdag en dat betekent dat we gaan kunstkijken.

Vorig jaar werd ik verliefd op het portret van Willem Rooseboom (1857) tijdens mijn bezoek aan Stedelijk Museum Vianen. Tijdens het kijken had ik zoveel vragen……..in  deze blog stel ik ze aan jou!

In 1951 werd het portret van de oud – burgemeester geschonken aan het museum. Sinds het voorjaar van het jaar 2019 is het te zien in de  vaste (historische) collectie van het museum, welke te zien is op de begane grond.

Rooseboom was kunstverzamelaar en een aantal kunstwerken uit zijn collectie worden ook tentoongesteld.  Zoals dit zeldzaam Delfts Zwart pannenkoekje uit omstreeks 1725.

Delfst Zwart pannenkoekje uit de vaste collectie van Museum Vianen

Ga je mee kunstkieken?

  • Willem Rooseboom - Johan Heinrich Neuman
  • Troebel Oog Willem Rooseboom
  • detail willem rooseboom

We zien Willem Rooseboom (1816 – 1881) die van 1847 tot 1859 burgemeester van Vianen was. Zijn portret is tijdens zijn ambtsperiode geschilderd door Johan Heinrich Neuman.

Zoals je ziet is het rechteroog van Rooseboom vertroebeld. Dit kan door staar of blindheid ontstaan. Juist dit gegeven vind ik zo speciaal aan het portret. Het is op de waarheid gebaseerd en niet weggelaten.

Over weggelaten gesproken. Wat ik ook opmerkelijk vind is dat Rooseboom zich heeft laten portretteren zonder zijn ambtsketen.  Maar misschien was dat juist wel de bedoeling? Het kan ook zijn dat hij zich “nonchalant” wilde laten vastleggen? Ik weet het niet, wat denk jij?

Om eerlijk gezegd vind ik het geen mooi portret maar toch trekt het mijn aandacht. Juist door de eenvoud en zonder poespas ben ik verliefd op geworden.

Pak een kop thee. Kijk en beantwoord mijn vragen!

Kijk naar zijn jasje. Hoe zit het met die knopen?

Vind je dat zijn hand mooi /goed geschilderd is?

Hoe lang zou Roseboom in die positie gezeten hebben? Of heeft hij een foto opgestuurd naar Neuman. Neuman schilderde ook portretteren aan de hand van een foto.

Stel je voor in wat voor ruimte Roseboom zit? Hoe ziet zijn stoel eruit? Denk je dat het gemaakt is van een bepaald soort hout? Zo ja, welke?

Oh ja en kijk naar zijn haar. Wat zie je?

Veel kijkplezier!

Fijne avond,

Liefs, Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.