Salvador Dalí – 1969

Kom jij wel eens op de snoepafdeling in de supermarkt?

Wist je dat er tussen al dat snoepgoed een kunstwerk te vinden is van een wereldberoemd kunstenaar?

Ik noem het een kunstwerk, maar in feite is het een logo. Het logo van Chupa Chups is in 1969 ontworpen door kunstenaar Salvador Dalí.

Ernic Bernat, de eigenaar van Chupa Chups was bevriend met Dalí en vroeg de surrealist om een logo die overal in de wereld herkend moest worden.

Dalí schetste het logo op een stuk krantenpapier. Het resultaat was een madeliefje met acht bloembladeren met de naam van het lollymerk. Dalí had wel één eis: de bloem mocht onder geen enkel beding aan de zijkant van het inpakpapiertje van de lolly geplaatst worden, maar bovenop de lolly. Dit zodat het logo intact zou blijven.

Chupa Chups logo 1969chupa chups logo

We gaan één minuutje kunstkieken? Kijk eens naar het logo van Chupa Chups van Salvador Dalí uit 1969.

In het ontwerp van Dalí is het woord Chupa in hoofdletters geschreven. Het logo is inmiddels gewijzigd. De letters zijn iets anders, er is een schaduw aangebracht en heeft de bloem contouren.

Ik neem je weer mee terug naar het jaar 1969. In dat jaar ontwierp Dalí niet alleen het logo voor Chupa Chups maar maakte ook illustraties voor het boek Alice in Wonderland.

Down the Rabbit Hole - Salvador Dalí
“Down the Rabbit Hole” – 1969 Salvador Dalí

In 2015 was een van de originele illustraties, Down the Rabbit Hole, te zien in het Huis van het Boek (toen Museum Meermanno)  in Den Haag.

Ik vond het erg speciaal om de tekening (achter glas) te bekijken. Het is minder bekend werk van Dalí en het wordt niet vaak tentoongesteld.

Het boek werd in 2015 opnieuw uitgebracht ter ere van 150 jaar Alice in Wonderland.

Als bijna vanzelfsprekend heb ik het boek meteen gekocht. Ik ben er nog steeds heel blij mee! Op de achtergrond zie je de blog die ik over mijn Dali-Down- the-Rabbit-Hole-kijk-beleving schreef.

Wist jij dat het logo van Chupa Chups door Salvador Dalí is ontworpen?

Fijne avond en tot morgen,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.