DWDD Pop-Up Museum

“Blogger Sandra Singh duikt in de depots van Kunsthal & het Bonnefantenmuseum”.
Dat zou ik een fantastische headline vinden.

Het liefst  zou ik mij willen begeven in het depot van het Tropenmuseum; mijn lievelingsmuseum in Amsterdam. Helaas heeft Jasper Krabbé dat al gedaan. Dat zou puur na-aperij zijn. Alhoewel het klinkt als muziek in mijn oren. Bij nader inzien: dat zou ook fantastisch zijn. Het museum en ik zijn al meer dan een kwart van mijn leven verbonden met elkaar.

Het blijkt dat Nederlandse gemeenten tienduizenden kunstwerken in depots hebben liggen.

De werken zijn gekocht in de tijd dat het Rijk tussen 1956 en 1987 en speciale regeling had voor kunstenaars. Kunstenaars die geen kans kregen om hun werk te tonen, konden vroeger hun werk inleveren bij het Rijk. Een speciale commissie schatte de waarde en gaf de makers een vergoeding. De werken kwamen bijvoorbeeld in overheidsgebouwen te hangen. De Beeldende Kunst Regeling (BKR) werd in 1987 afgeschaft omdat die te duur werd.

Zoveel verzamelingen in zoveel depots.

Rik Vos, die de kunstcollectie vroeger beheerd heeft wil dat gemeenten wat doen aan hun opgeslagen verzameling. Hoogste tijd dat Kunstkieken in een depot duikt vind je ook niet?  Ik zou Ruud de Wild als duik-je-mee-in-een-depot-maatje willen.  Omdat hij ooit gezegd heeft (en dit zijn niet letterlijk zijn woorden) dat je gewoon van kunst moet genieten en er niet al te druk om moet doen.  Die instelling past ook bij mij.

dwdd

Ach, mijn fantasie ‘draait’ op hol.

Net zoals De Wereld Draait Door al tien jaar doordraait. Het idee van een Pop Up museum ontstond in een uitzending waarin Krabbé sprak over zijn samengestelde tentoonstelling in het Tropenmuseum. Zo gedacht en zo gedaan. Tien vaste gasten mochten een kijkje nemen in de depots van tien musea.

Sinds 30 januari 2015 is de tentoonstelling te zien in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Ik heb diverse pogingen gedaan om de tentoonstelling te bezichtigen, maar het was iedere keer te druk. Dat maakte dat ik snel wegliep. Op 8 april jongstleden is het mij dan uiteindelijk gelukt om frank en vrij te lopen in DWDD-Pop-Up museum.

IMG_7915 IMG_7918

IMG_7932 IMG_7935

Ik vind het een leuke voorstelling.

Leuk omdat je kan zien wat iemand voor kunstwerken heeft uitgekozen als zijn/haar favoriet. Mijn favorietjes zijn die van Joost Zwagerman en Marc-Marie Huijbregts.

In de zaal van Zwagerman hangen twee schilderijen. Een stilleven met gepeld fruit uit 2000 en stilleven van een schaal met vissen dat dateert uit 1912. Bijzonder hoe je een stilleven vorm kunt geven toch?

In de zaal van Huijgbregts hangen twee schilderijen. Beiden van vrouwenfiguren en gemaakt in 1913 door twee verschillende kunstenaars. Op de een of andere manier vind ik ze op elkaar  lijken. De vormen vind ik mooi en volgens mij zijn ze ook wel bijzonder voor die tijd.

IMG_7945

Een favoriet van Krabbé vond ik apart om te zien. Mooi vond ik het niet. De engel vind ik er zelfs een beetje griezelig uitzien. In dit schilderij is met opzet de craquelé aangebracht en is niet uit ouderdom ontstaan. De zaal van Nico Dijkshoorn is vooral erg persoonlijk. Hij heeft namelijk bij ieder schilderij een tekst geschreven.

Tot wanneer?

DWDD Pop-Up Museum is nog tot 25 mei aanstaande te zien.

Voor meer informatie kiek kiek hier!

 

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.